Oförutsägbart och roligt

Före & efter

Jean Jullien

[Atrium]

1 – 3 år Före och efter är en tjock, liten bok med hårda blad. Redan glassen på framsidan väcker nyfikenhet och det finns mycket att peka på, benämna och känna igen sig i för ett litet barn. Men kan en berättelse byggas nästan endast av orden före och efter som upprepas sida efter sida? Svaret är ja, för här är det bilderna som lyfter fram berättelsens innehåll.

Barnens egna tankar och resonemang får stort utrymme, både i muntlig form och genom rörelser och gester. Att bilden på ägget efterföljs av bilden av en höna är inte så svårt att gissa sig till, men i övrigt är det inte helt lätt att lista ut vilket ”efter” vi kommer att mötas av när vi vänder på bladet.

Boken kan tyckas förutsägbar men den bjuder på en hel del oväntade vändningar. Det är lite klurigt att lista ut hur framsidan, baksidan, början och slutet på boken hänger samman. Många humoristiska inslag gör att den kan funka ganska bra även för äldre barn och för vuxna.

Vad ser du fram emot mest i år?