Okej att utöka öppettider?

Fråga facketMejla din fackliga fråga till oss på forskolan@lararforbundet.se

26 Nov 2018

Fråga: I min kommun har politikerna utökat ramtiden utan att tillföra mer resurser. Kan de verkligen göra så? Nu ska förskolan hålla öppet mellan klockan 6 och 19. Det gör att en förskollärare ibland jobbar över för att ta hand om ett eller två barn. En del förskolor har fått svårt att lösa bemanningen och personal får rycka in med kort varsel.

/Förskollärare i Göteborg

Svar: Kommunerna har rätt att erbjuda hur mycket barnomsorg som helst, men det är viktigt att förändringar samverkas eller förhandlas med facket innan huvudmannen fattar beslut. Fackets uppgift är att bevaka att arbetsgivare följer lagar och avtal.

Jag förutsätter att de lokala facken är aktiva och ser till att det görs risk- och konsekvensanalyser och är tydliga med att det måste tillföras mer resurser för att kunna ”producera” mer för­skoleverksamhet. Gör man inte det finns stora risker att medarbetare drabbas av ohälsa. Det kan också bli svårt att leva upp till kraven i skollag och läroplan, men även arbetstidslagen och arbetsmiljölagen. Enligt arbetstidslagen är det inte lagligt att bygga en stadigvarande utökning av verksamheten genom att någon eller några börjar jobba övertid.

Hur återhämtar du dig under julledigheten?