Läs senare

Om apor och sandkorn

15 maj 2017
Om apor och sandkorn
En lättillgänglig bok om evolutionen, som ibland förenklar i onödan, tycker recensenten Sandra Hollstedt. Foto: Shutterstock

Filurer, dinosaurier och människor – En barnsaga om evolutionen

Pia Linghede

[Idus Förlag]

3 – 6 år Det här är en bok om evolutionen. Den börjar med ett varmt jordklot utan liv, fortsätter med byggstenar i haven, fiskar som vandrar upp på land, dinosaurier som dör ut, apor som börjar gå på bakbenen och slutar där människan tar vid med barn som klättrar i träd, precis som aporna. På ett pedagogiskt, lättförståeligt och intressant sätt beskrivs hur det naturliga urvalet går till.

Böcker som är skrivna av lärare har ofta, enligt min erfarenhet, fantasilösa uppfostrande och undervisande inslag, men Linghede lyckas utan att det blir tråkigt. Redogörelserna i boken är lätta för barn att förstå då det görs jämförelser med sådant ur barns begreppsvärld, som myror och sandkorn. Med bilder som är förklarande ur ett vetenskapligt perspektiv och samtidigt lockande är boken briljant. Barnen kan relatera till bokens figurer som gör mänskliga miner och gömmer sig på spännande sätt.

Att boken är skriven direkt till läsaren genom ordet du och med direkta frågor eller uppmaningar gör den än mer fängslande för barnet som lyssnar. Något som är mindre bra med boken är att celler kallas för filurer. Jag har svårt att förstå syftet med det, kanske är det för att det gör boken mer barnslig eller lättförståelig. Men barn är kompetenta och kan lära sig rätt ord från början, då slipper de dessutom lära om senare i livet. När jag benämner filurerna som celler i stället säger ett barn: ”Jag kan se dina hudcell­er!” och vill titta med mikroskop på våra kroppar för att se om vi kan få syn på våra celler.

Det här är boken för pedagogen att använda som ett verktyg inom yrket. Den passar också för äldre barn som börjat läsa själva då bokstäverna är anpassade för nybörjare inom läsning.

Fråga

1 juli träder förskolans reviderade läroplan i kraft – har du hunnit sätta dig in i förändringarna?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin