Om det stora i det lilla

15 jan 2016

Bosses promenad är en liten karamell som i all sin enkelhet tilltalar både mig och barn­en. Vi får följa Bosse från det att han vaknar med solen i ansiktet och får lust att gå ut ända tills solen går ned och han somnar gott i sängen med katten på täcket. Det händer inga storslagna saker under Bosses långa promenad, men boken lyfter fram storheten i det lilla. Att lukta på en blomma, en myra som kryper på armen och en fluga som landar på bananen. Fast lite storslaget är det nog ändå när fågeln bajsar mitt på Bosses näsa. Och jag måste tillägga att bilderna är storslagna. Särskilt hur himlen skiftar färg under hela dagen och slutar i en magisk rosa skymningston.
Författaren låter detaljerna bli betydelsefulla vilket väcker barnens nyfikenhet och delaktighet. Textraderna är korta, men barnen fyller på med gester och ord ut­ifrån vad de ser i bilderna. Redan på framsidan av boken uppmärksammar de hur en liten talgoxe har landat på bokstaven S i bokens titel. Det här är en sådan där bok där man sugs med och kan känna gräset under fötterna tillsammans med Bosse. En bok som kan läsas om och om igen och som växer i dialogen med barnen.

bossespromenad3dhuratt.jpgBosses promenad

Jenny Wik

Kabusa böcker

Om du får önska dig vad du vill inför det nya förskoleåret 2020 – vad väljer du då?