Om mod och kompisskap

Modigt med Vilma och Loppan

Anneli Khayati, Mikael Sjömilla

[Olika förlag]

F-klass Detta är en samlingsvolym som innehåller tre böcker med olika teman. Vilma och Loppan är bästa kompisar och vi får följa dem i olika händelser som är välbekanta för 6-åringar. Första kapitlet handlar, som titeln säger, om mod. Mod kan vara att göra något som man egentligen inte vågar. Vilma och Loppan spelar fotboll på ängen när bollen hamnar i tant Suressons trädgård. Egentligen heter tanten Sturesson men barnen kallar henne för Suresson, eftersom hon alltid är sur och klagar på barnen när de leker. Ni kan ju förstå att det pirrar och är nervöst när de ska smyga in för att hämta bollen. De lyckas och får också mod att säga till tant Suresson att de visst får spela fotboll på ängen.

I det andra kapitlet får vi vara med när Vilma känner sig utanför, en situation som många barn känner igen sig i. Under läsningen blir det många spontana diskussioner och kommentarer om när barnen själva inte fått vara med och leka och hur man känner då.

Boken är en bra tillgång i värdegrundsarbetet och tar upp många områden inom ämnet. Situationer som barnen kan relatera till, till exempel kompisskap. Den tar också upp begreppet olikheter som är ett aktuellt arbetsområde inom skolan. Här får vi träffa Vilma som sitter i rullstol och som är med på sina förutsättningar i leken. Vi får också ta del av karaktärernas olika fritidsintressen, som visar att vi kan ha olika intressen men att vi ändå får vara de vi är, men att vi också kan hitta gemensamma intressen och leka tillsammans.

I boken finns många fina färgrika bilder som bidrar till att man känner sig som en del av historien. Boken är en lätt- att-läsa-bok. Texten är enkel och beskriver på ett konkret och levande sätt historierna.

Både jag och mina elever tyckte om den här boken. När jag läste så stannade jag till när det var som mest spännande och sa att boken var slut. Det gillades inte av mina lyssnare. Då fick de vänta tills nästa dag för att höra hur det gick.

Jag rekommenderar starkt att läsa denna bok och till och med köpa in den till verksamheten.

Vad tycker du om förändringarna i läroplanen?