Läs senare

”Omsorgsbegreppet har hamnat i skuggan”

PROFILENForskaren och författaren Bim Riddersporre om suget efter facklitteratur i förskolan.

av Sebastian G Danielsson
27 Mar 2017
27 Mar 2017

Foto: Sanna DolckDu har varit inblandad i sju fackböcker för förskolan på lika många år, så vi är förstås nyfikna på vem du är?

– Jag har fortbildat, utbildat och jobbat med förskolefrågor på olika sätt sedan slutet på 70-talet, och har 20 års erfarenhet av olika chefs- och ledningsuppdrag. Jag skriver ofta de kapitel i böckerna som fångar förskolechefens perspektiv.

Uppenbarligen är det stor efterfrågan på facklitteratur i förskolan?

– Ja, 2010 kom vår bok om Utbildningsvetenskap ut och snart släpper vi en ny, omarbetad upplaga. Det säger något om hur snabbt det rör sig inom dessa kunskapsområden och kanske allra mest kring det som rör ämnesdidaktiken i förskolan. Det vill säga hur man undervisar i exempelvis naturvetenskap eller språk. Begreppet undervisning var inte så vanligt och ämnesdidaktik var ju inget man talade om i förskolan förut, men med nya styrdokument och en förtydligad läroplan har det blivit ett annat fokus på kunskapsmål.

Bim Riddersporre

Namn: Bim Riddersporre

Yrke: Psykolog, logoped, lektor och forskare vid lärar- och förskollärarutbildningen på Malmö högskola.

Aktuell: Med böckerna Omsorg i en förskola på vetenskaplig grund och Upplyftande ledarskap i skola och förskola

Vad tycker du om att prata om undervisning i förskolan?

– Jag tror att det kan vara både kreativt och vettigt att göra det. Men det har sin poäng att förskolan äger innehåll och definition av begreppet, så att man kan se det på ett sätt som passar för verksamheten.

På tal om begrepp. I en av dina senaste böcker har ni velat omvärdera ordet omsorg?

– Kanske snarare värdera det. Vi vill även visa att omsorgsbegreppet har en vetenskaplig bas som är både bred och stabil – i motsats till delar av ämnesdidaktiken, faktiskt. Omsorgsbegreppet har hamnat lite i skuggan av kunskapsbegreppet. Jag tänker att det är olyckligt att skilja på de sakerna.

Rösta

Är du nöjd med er gård?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin