Peka och upptäcka

Peka på…Vad händer då?

Jack och Elliot Wallentin

[Opal]

1-3 år ”Titta en blåsfisk!” Men vad händer om vi petar lite på den och vänder blad? ”Poff!” Fisken blåser upp sig till en stor och taggig ballong. Varför då? På nästa uppslag finns ett äpple med ett hål i och genom att bläddra får vi masken att titta fram. Sköldpaddan däremot blir lite rädd och kryper in i sitt skal när vi rör vid den. Ganska roligt är det att dessutom försöka härma sköldpaddans rörelse när den drar in huvudet i skalet.

Varje uppslag består av en kort mening och en enkel bild utan bakgrundsdetaljer, vilket ger stort utrymme för barnens egna tankar och uttryck kring vad som sker bortom bilden. Extra spännande är det med den åttaarmade bläckfisken som släpper ut bläck och fjärilen som tittar ut ur sin puppa.

Det här är en bok som bygger på orsak och verkan och lockar barnen till delaktighet. På sista sidan sitter det en liten fågel som flaxar iväg ur boken med ett ”Hej då!” Och visst går det att vinka med fågelvingarna precis som fågeln gör.

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?