Pekbok fylld med drama

av Marie Eriksson
14 jan 2019
Illustration ur boken. (Bilden är beskuren.)

Alla tre på förskolan

Maria Nilsson Thore

[Bonnier Carlsen]

1 – 3 år Vem har sagt att en pekbok måste vara liten i formatet och bara ha ett par ord per sida? Maria Nilsson Thore har haft en annan utgångspunkt när hon skapade sin version av pekbok. ”Alla tre”-böckerna är en serie bilderböcker som utspelar sig i förskolemiljö tillsammans med barnen Ester, Idde och Valle. Flera av böckerna riktar sig till förskolans yngsta barn men här har Maria Nilsson Thore tagit det ett steg till och skapat en lite större interaktiv titta och hitta-bok i tålig kartong.

Boken är fylld av både bilder och ord att utforska och upptäcka. Som läsare bjuds vi rakt in i dramatiken när Esters gosedjur är försvunna. Hon har tre stycken: de bruna mössen Muskot, Muskot och Muskot, men när barnen ska plocka fram dem för att leka är plötsligt två av mössen borta. Ester häller ut allt ur sin sovpåse och boksidan fylls av alla sakerna. Det finns mycket att peka på och igenkänningsfaktorn är hög. Jakten på Muskot­arna fortsätter genom förskolans alla
rum och vidare ut på gården.

Varje uppslag består av en sida med illustration av barnen som letar och en sida med bilder på alla saker de välter ut i letandet. Klossar, tågbana, duplo, spade, bollar och tumvante. Ja, det finns verkligen många saker att hitta på en förskola och pekbilderna är även förstärkta med ord.

När jakten går vidare till pysselrummet och vältandet av korgar fortsätter, ja då blir jag lite svettig. Tänk att det är så här det ofta är, att barn har en tydlig intention med det de gör men ur ett vuxet perspektiv kan det upplevas som stök. Till slut hittar barnen i alla fall Muskotarna och de kan äntligen börja leka. Men jag undrar om inte själva letandet var lika roligt som leken.

1 juli träder förskolans reviderade läroplan i kraft – har du hunnit sätta dig in i förändringarna?