Pino går hem hos alla

24 maj 2014

Älskade Pino! Pinoböckerna bygger på stor enkelhet både i berättelserna och i bildspråket, men de går hem, hos både mig och barnen. Kanske just för att de är så enkla och tydliga, men framför allt för att de bjuder in barnen till att involveras i handlingen med frågor, pekvänlighet och små problem som ska lösas. ”Läsa Pino” säger Frida, 1,5 år och fler barn sluter genast upp runt oss.

Pino har hittat en skattkarta som blir början till ett spännande äventyr. Pinolina, pingvinen och katten följer med ut på en båttur för att söka efter skatten. Karta, spade, kikare, nyckel och andra viktiga saker som behövs på en skattjakt packas ned. Flera av avdelningens äldsta barn sitter med och de fängslas av skattäventyret. De blir involverade i problemlösningen när nyckeln till skatten saknas och hela historien väcker stort engagemang hos barnen. Två av de yngre barnen visar sitt intresse genom att peka och benämna. Frida sitter helt tyst, med stora ögon. Efter sagostunden bläddrar hon länge i boken och läser på sitt eget vis.

Pino på skattjakt
Kenneth Andersson,
Eva Pils,
Agneta Norelid
Pinolek förlag

Om du får önska dig vad du vill inför det nya förskoleåret 2020 – vad väljer du då?