Pojkars känslor i nya böcker

10 Nov 2010

Jag har alltid tyckt mycket om Ulf Stark, han har en speciell förmåga att beröra. Han skriver om vardagen och fångar känslor som vi alla har känt och jag lever mig lätt in i hans figurers inre tankar.

I boken Hallå där inne eller vad en oföding bör veta får vi dela en pojkes känslor och tankar inför det faktum att han ska bli storebror. Han talar med sitt ofödda syskon och berättar om hur livet är utanför magen. Pojken bjuder på sina erfarenheter, tankar, rädslor och stoltheter med värme och tar verkligen sin storebrorsroll på allvar.

Detta förmedlar Ulf Stark på ett mycket inlevelsefullt sätt, träffsäkert och finstämt. Jag blir glad av den här boken och av att pojkars känslor får utrymme i dagens barnlitteratur. Bilderna är jag inte lika förtjust i. Några av dem tycker jag verkligen lyckas förstärka pojkens känslor, medan de andra bara känns virriga.

Den här boken tror jag kommer att bli populär hos barn i 5–6 årsåldern och då kan man passa på att i lugn och ro lyssna på alla tankar och funderingar som barn i den åldern har.

Om en pojkes tankar och känslor handlar även boken Kalle som lucia. Men den handlar lika mycket om vuxnas tankar om hur pojkar respektive flickor förväntas vara. Kalles högsta dröm är att få vara lucia, att få vara strålande och ha ljus i håret. När det är dags att dra namnet på den som ska bli lucia i förskoleklassen så blir det Kalles namn. Han blir överlycklig! Men några tycker att en lucia ska ha långt hår. Rektorn tycker att lucia ska vara en flicka för så har det alltid varit. Så det beslutas att Maja ska bli lucia och Kalle stjärngosse. Men Maja tycker att Kalle ska vara lucia så de byter med varandra när ingen ser och Kalles dröm blir till slut sann.

Författarna Anette Skåhlberg och Katarina Dahlqvist säger att barn bär på de fördomar som vi ger dem och att det som är möjligt i sagans värld ger avtryck i vår egen verklighet. Är det en saga eller finns pojkar som Kalle i verkligheten? Jag vet inte om jag gillar boken eller inte, men jag vet att den påverkar mig och mina värderingar. Och så klart ska pojkar kunna vara lucia om de vill!

I boken Alexander och världens affär av LG Nilsson och Cecilia Johansson skildras pojken Alexander på ett mer traditionellt sätt, som kreativ, påhittig och drivande. En sommarmorgon när Alexander vaknar är det mycket varmt. Brevbäraren cyklar förbi och tänker på iskall saft och då får Alexander en idé. Sedan dröjer det inte länge innan Alexander har byggt sig en egen saftbar. Han säljer mammas hemgjorda jordgubbssaft och mormors fläderblomssaft och saftbaren blir en succé. Den blir så framgångsrik att det berättas om den i tidningen och på tv.

Men en morgon får Alexander nog. Han har ju inte någon tid över till annat, som att gå och bada. Sensmoralen är att det inte är allt att jobba och tjäna pengar och att man måste ha tid för sådant som är roligt, och det är en fin tanke. Drömmen om att starta något eget och tjäna pengar på det har väl vi alla, stora som små. Men jag tycker att boken är slätstruken och bilderna ointressanta.

Jag blev väldigt glad när Barbro Lindgrens och Eva Erikssons redan klassiska bok Sagan om den lilla farbrorn nu har kommit ut igen. Och med nya bilder i färg. Barbro Lindgren kan verkligen fånga känslan av hur det är att vara ensam men också glädjen när man har någon att vara med. Man kan inte låta bli att tycka om farbrorn som är så eländigt ensam men som lever upp när han får sällskap av en stor hund.

Boken är ständigt aktuell för när man läser den och riktigt känner hur ledsen farbrorn är så vill man inte att någon ska behöva känna sig så ensam. Och det krävs så lite för att glädja någon annan. Berättelsen är tänkvärd och varm i all sin enkelhet. Text och bild blir till en helhet som gör att läsningen blir en upplevelse av mycket hög kvalitet. Den kan läsas om och om och om igen!

Hallå därinne! eller Vad en oföding bör veta
Ulf Stark & Stina Wirsén
BonnierCarlsen

Kalle som lucia
Anette Skåhlberg & Katarina Dahlqvist
Sagolikt Bokförlag

Alexander och världens affär
LG Nilsson & Cecilia Johansson
B.Wahlströms förlag

Sagan om den lilla farbrorn
Barbro Lindgren & Eva Eriksson
Karneval förlag

1 juli träder förskolans reviderade läroplan i kraft – har du hunnit sätta dig in i förändringarna?