Pom har otur – och tur

20 jan 2013

Lena och Olof Landström har återigen lyckats att skapa en bok som fångar de allra yngsta. Tempot är lugnt och bilderna är tydliga. Layoutstilen känns välbekant och behaglig för mig som läst mycket Bu och Bä.
Pom är en liten pojke, tror jag, men det skulle lika gärna kunna vara en flicka. Pom går ut med sitt gosedjur Pim. De stöter på en lång rad upplevelser som innefattar flera episoder med tur och otur. Otur att ramla, men tur att hamna med näsan mitt på en sedel! Pom och Pim går till kiosken och handlar en stor glass. En väldigt stor glass som oturligt nog ger Pom ont i magen.

När Pom får syn på sin fina ballong känns genast allt mycket bättre. Vilken tur! Men ballongen går sönder. Vilken otur. Pom som verkar vara ett modernt barn är både framåt, kreativ och problemlösande. Den trasiga ballongen förvandlas till en regnjacka åt lille Pim. När Pom tittar ut genom fönstret ser han att det börjar regna, vilken tur! Berättelsen slutar i ett härligt uppslag med en bild då Pom och Pim plaskar i sina rosa regnjackor. Boken är väldigt enkel och anspråkslös, men fångar ändå barnen. Både bild och text utgår ifrån det lilla barnets perspektiv och det finns mycket som barnen kan känna igen sig i.

Pom och Pim
Lena och Olof Landström
Lilla piratförlaget

Den 1 januari började barnkonventionen gälla som lag – har du hunnit sätta dig in i detta?