Priset för lärarlegitimationen?

24 mar 2013

Jag köper tanken med att införa lärarlegitimation för att öka kvaliteten i förskola/skola. Jag anser till och med att det är ett stort framsteg för Sveriges utveckling av skolväsendet i stort.

Men att Skolverket har mage att kräva oss som tagit examen efter juli 2011 på 1500 kr för att få ut vår legitimation är skamligt. Är det vi som bekostar allt arbete kring de som redan fått ut sina legitimationer gratis? Är det inte nog med att många av oss har uppåt 200000 kr i studieskulder som ska börja betalas av? Att legitimationen sedan kommer som en pdf-fil över mejl gör det hela ännu mer befängt. Ge mig i alla fall en bricka liknande sjuksköterskornas så att jag stolt kan få visa upp min kompetens!

En kollega till mig avrådde nyligen sitt barnbarn från att utbilda sig till förskollärare. Detta med motiveringen att vi är otroligt underbetalda samtidigt som vi har en arbetsbelastning som inte tycks ha några gränser. Ett tips till både Skolverket, Lärarförbundet samt varje enskild arbetsgivare är att ta vara på den engagerade och kompetenta personal som finns. Ge oss rätt förutsättningar (såväl lönemässigt som i form av tid för planering/reflektion) som krävs. Detta så att vi på ett genuint sätt ska kunna säga till våra nära och kära: utbilda dig till förskollärare/lärare, för det är världens bästa yrke. Men nej, istället får jag börja år 2013 med att betala 1500 kronor för ett papper som jag själv får skriva ut. Hur skrattretande är inte det?!

Om du får önska dig vad du vill inför det nya förskoleåret 2020 – vad väljer du då?