Rena rama dagiset!

25 maj 2014

Som förskollärarstudent på Karlstads universitet känner jag panik när jag tänker på de 400 000 kronor jag kommer att ha i studieskuld när mina tre och ett halvt år av studier är klara. Inte för att jag är rädd för att inte få arbete, eller för att jag valt fel inriktning, utan för att jag tvivlar på att utbildningen är värdig.

Många av våra uppgifter är baserad på den senaste forskningen och vi ska skriva enligt konstens alla regler i våra examinationsupp-gifter. Helt okej och det känns professionellt, men lika mycket tid läggs på oväsentligheter som sång, dans och lek. Jo, jag vet att man gör sådant i förskolan och det är just det jag menar. Självklart ska vi leka, sjunga och dansa med barnen i förskolorna, men här får vi åka till campus och leka med vuxna människor. Göra bort oss inför andra studenter när vi tvingas leka ”under hökens vingar” på torget utanför universitetets huvudentré. Vi ska redovisa på samma sätt som man gjorde på gymnasiet.

Vad hände med tekniken år 2014? Jag ifrågasätter starkt om min utbildning verkligen håller måttet. Jag har inte tagit studielån för att leka ”Bockarna Bruse” med vuxna människor.

Om du får önska dig vad du vill inför det nya förskoleåret 2020 – vad väljer du då?