Läs senare

Rena rama loppcirkusen

14 feb 2014

Cirkusloppor på luffen är en märklig bok. Märklig på så sätt att barnen har olika reaktioner på hur boken är skriven och på berättelsens innehåll.

Boken är skriven på rim. Handlingen är en loppfamiljs äventyr i sin lilla mikrovärld. Man inser snart att den lilla mikrovärlden utspelas i vår stora. Det finns en mängd benämningar och ord som våra förskolebarn inte visste så mycket om. På luffen, olika länder och orter, smugglad rom, siesta, schakt och katedral är bara några exempel på ord som barnen tyckte var ”konstiga”. Vi fick ägna mycket tid till förklaringar och flera tappade intresset och ville hitta på andra saker.

De flesta ville dock höra berättelsen igen eftersom handlingen fångade deras intresse. Det växlar från en positiv atmosfär i början av boken, till en mer allvarlig och lite mer skrämmande del längre fram. De vackra illustrationerna visar också tydligt på förändringen i bokens sinnesstämning, de är ljusare i början och blir mörkare allt eftersom. När lopporna gjort succé med sin cirkus händer det förskräckliga, en gnista försätter cirkusen i brand. Det griper tag och här känns det viktigt att man som vuxen är beredd att svara på frågor om mörker, död och kyrkogårdar. Mot slutet tänds hoppet igen och berättelsen ljusnar.

Cirkusloppor på luffen
Lena Sjöberg
Rabén & Sjögren

Fråga

1 juli träder förskolans reviderade läroplan i kraft – har du hunnit sätta dig in i förändringarna?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin