Läs senare

Rensa i röran

GuidenProppfulla lådor och saker överallt. Värdefull tid som går till att leta och irritera sig. Men ge inte upp! Ordningskonsulten Nina Strandberg hjälper oss att organisera i röran och förebygga oordning.

07 aug 2017
När allt har sin givna plats spar man tid och blir på bättre humör. Foto: Shutterstock

1 Börja där ni vistas mest

Ta ett rum i taget och starta med det rum där ni tillbringar mest tid. Att börja där ger störst effekt, vilket i sin tur skapar lugn och frigör energi till det fortsatta arbetet.

2 Vänta med att rensa bort

Vad ska man spara och vad slänga? I vilken låda ska den här grejen ligga? Det är viktiga frågor. Som får vänta.

Gör i stället en första grovsortering utan att ta ställning till vad som ska gå i soporna och vad ni vill behålla. Sortera i grundkate­gorier utifrån vad det är eller används till, som till exempel textilier, papper, leksaker och annat. När ni har en överblick är det lättare att jämföra skicket hos de olika föremålen och därmed även rensa bort. Dessutom är det vanligt att hamna på nostalgiska villo­vägar när man börjar värdera saker. Och sådana irrfärder kostar onödigt mycket tid.

3 Var sak på sin plats

Att leta är betydligt lättare när man vet var saker och ting ligger. Minsta lilla värktablett bör ha sin givna plats i personal­rummet – och all personal ska veta var. Det kan låta självklart, men missas ändå.

Bästa systemet bygger på att först tänka i stora kategorier och sedan underkategorier. Förvara gärna efter säsong, till exempel ”sommar”, men använd också underkategorier som till exempel ”vattenlek”. Märk sedan förvaringen med både ”sommar” och ”vattenlek” med hjälp av stora, tydliga lappar. Ett annat tips är att använda sig av foton på det som ligger i lådan. Det passar både stora och små.

4 Utnyttja höjden

När det gäller förvaring får det gärna vara helt uppåt väggarna. Bokstavligt talat. Särskilt i trånga utrymmen är väggförvaring en smart lösning. Till exempel i kapprummet, där krokar och hyllor ofta är i låg höjd för att passa barnen, går det att placera annat ovanför.

Utnyttja höjden! Foto: Shutterstock

Väggfasta skåp med luckor i enhetlig form och färg kan rädda inomhusmiljön från att bli alltför rörig. I vissa fall, kanske i ett förråd, kan även innertaket fungera som en plats att hänga upp mjuka och lätta föremål på krokar.

5 Behåll ordningen med rutiner

Skapa tydliga rutiner för vad som ska göras dagligen, vecko- och säsongsvis. Involvera barnen i arbetet med att regelbundet återställa grundordningen. Gör checklistor som även ny personal kan ta del av.

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin