Rolig och lärorik rymdresa

25 feb 2019
Rolig och lärorik rymdresa
Att följa med Nallen Bruno på resa till månen är perfekt för rymdintresserade barn och vuxna. Illustration: Gunilla Ingves
Illustration: Gunilla Ingves

Nallen Bruno reser till månen

Text och bild: Gunilla Ingves

[Natur & Kultur]

3 – 5 år Att skriva faktabilderböcker för barn – som berättar en spännande historia och skapar förståelse i naturvetenskap – går det? Gunilla Ingves kan. Nu är det dags för månfärd med Nallen Bruno!

Gravitation, luftens betydelse för ljud, förhållandet mellan jord och måne – allt är invävt i berättelsen på ett otvunget sätt. Fördjupande fakta finns på pärmarnas insidor, där Nallen Brunos anteckningar ger bakgrund till fenomenen i berättelsen.

Ingves illustrationer är vackra och fulla av detaljer. De gör det spännande att läsa boken många gånger; upptäcka fripassagerarmyror, hitta detaljer i packningen och på instrumentpanelerna. Förståelsen för hur det fungerar i rymden växer när vi lägger märke till att sovsäckarna är fastspikade på väggen, och att jordklotet faktiskt är delvis skymt av moln när man ser det från rymdskeppet.

Flera av barnen jag läser med är nybörjarläsare och mycket nyfikna på vad som står skrivet på reglage, kartor, anslag och förpackningar som finns med på rymdfärden. Det är fint att hitta möjligheter till gemensamt läsande även i en bok där själva berättelsen är lite svår att läsa för dessa femåringar.

Här finns inspiration till lek och samtal samtidigt som boken erbjuder lättillgänglig fördjupning. Denna bok är som gjord för er som arbetar med rymden i barngruppen eller där det finns barn och vuxna som är nyfikna på rymdfärder.

Att den är faktagranskad av astronomen Marie Rådbo är att ta barns lek och lärande på det allvar de förtjänar.

1 juli träder förskolans reviderade läroplan i kraft – har du hunnit sätta dig in i förändringarna?