Rufsigt är njutbart

14 dec 2015

Vad är egentligen en Rufsitufs? Är det något som lever på riktigt eller är det i Eddies fantasi som Rufsitufsen får ögon och en liten mun? Genom boken följer vi Eddies jakt på en födelsedagspresent till mamma. Bilderna talar tydligt om hur Eddie känner sig liten. De vuxna böjer sig och tittar ner på henne över stora diskar och hon använder pallar för att nå upp. Men en Rufsitufs kan hon allt hitta – och det är det ingen annan som kan!

Varje bild i den här boken är ett konstverk, texten känns mer som ett komplement till bilderna som greppar tag i mig med färger – den lysande neonrosa – detaljer och känslor. Just hur känslorna speglas i Eddies ansikte är något som griper både barn och vuxna. Barnen funderar och kommer fram till att Eddie är gladarg, skrattig och tänksam, en vuxen utbrister att hennes dotter ser ut precis så när hon ser något fint. Barnen kommer också fram till att ”de älskar Rufsitufsar” och vill ”köpa en Rufsitufs i en butik”. Det är befriande att läsa en barnbok utan moralkaka, en bok som är vacker, underhållande och njutbar.

Den fantastiska Rufsitufsen
Beatrice Alemagna
Rabén & Sjögren

Om du får önska dig vad du vill inför det nya förskoleåret 2020 – vad väljer du då?