Så blir övergången till förskoleklassen bättre

HALLÅ DÄRMed hjälp av ipad, projektor, facetime, foton, film och kreativa uppdrag får femåringar på två förskolor i Norrfjärden lära känna varandra inför att de börjar skolan.

av Emilie Stendahl
04 Maj 2018
Ann-Charlotte Olofsson vill förbättra övergången till förskoleklass.

Hallå där, Ann-Charlotte Olofsson! Du låter femåringarna lära känna nya kompisar via Facetime. Varför då?

– Föräldrarna här ute i byarna önskade att deras barn skulle få bättre möjligheter att lära känna andra barn inför starten i förskoleklassen. Då började jag och Frida Oscarsson, som jobbar på en annan förskola, fundera: Hur kan vi utnyttja tekniken för att göra övergången bättre?

Nu möts barn från Helgenäs och Alterdalens förskolor på Facetime. Hur gör ni?

– Vi bestämmer en träff och har ipaden på stativ kopplat till projektor för att alla barnen ska synas ordentligt. Barnen har visat upp sin förskola genom att gå runt med ipaden och de har givit varandra uppdrag. Till exempel gav vi den andra gruppen en klurig bana med matematiska frågor att lösa med hjälp av en bluebot. Frida Oscarsson filmade när de tog sig igenom banan och sedan fick vi se filmen.

Vad tycker barnen så här långt?

– Att det är jätteroligt! De undrar när vi ska facetima igen och vilka uppdrag de kommer att få. Vi har en kalender där de kryssar dagarna till nästa gång vi möts.

Hur ska ni utvärdera projektet?

– Det gör vi tillsammans med lärarna i förskoleklassen. Det ska bli kul att se om de märker någon skillnad!

Vilket tips har du till kollegor som vill komma igång med något liknande?

– Om du vet om någon förskola med en mindre barngrupp som ska till samma förskoleklass, ta kontakt med dem. Vi har en lathund på hur man kopplar ipaden till projektor och en projektbeskrivning med forskning om övergångar vi kan dela med oss av. Sedan vill jag uppmuntra till att våga pröva!

Har du något annat tips?

– Barnen har fått ta kort på varandra som vi skickat till den andra förskolan. Där hänger fotona nu på väggen med namn. Då lär de känna igen varandra på det viset också.

Vad skulle betyda mest för att din arbetsmiljö ska bli bättre?