Läs senare

Så får du fart på hjärnan

GuidenForskning visar att vi mår bra av att bryta mönster. Då utmanar du hjärnan och får fart på kreativiteten. Här är sex knep.

av Erik Ignerus
22 okt 2018
22 okt 2018
Uruguays national­sång Orientales, la Patria o la tumba är en av de vackraste nationalsångerna enligt Classic.fm. ”Den kunde mycket väl varit skriven av Rossini.”
Foto: Shutterstock

1 Lyssna på något nytt

Överge din gamla vanliga spellista, podcast eller radio­frekvens för en dag. Lyssna i stället på tio nationalsånger, Absolute Hits 2004, eller podden längst ner på topp 200. Några nya tankar kommer säkert att dyka upp.

”Silly walk” av John Cleese.
Illustration: Shutterstock

2 Ät något annat

Har du också sju till tio maträtter som du gör om och om igen? Skriv ner dem på en lista och undvik dem sedan i en vecka. Under de kommande sju dagarna äter du i stället någonting helt annat.

3 Bryt rutinerna

Börjar du alltid dagen med en kopp kaffe, tränar på måndagskvällar och äter soppa på torsdagar? Försök skapa lite nya rutiner i stället för de gamla vanliga. Byt kaffet mot te eller börja träna på morgonen.

Varför inte testa extremstrykning? Blir du riktigt duktig kan du ställa upp i världsmästerskapet!

4 Skapa ett eget drama

Tänk att du ska producera en riktigt dålig ”sitcom” och försök skapa lite spännande innehåll i ditt eget liv. Tappa dina nycklar, mejla till fel person eller trilla i en lerpöl på vägen till jobbet.

5 Testa en ny aktivitet

Har du en kompis eller kollega som verkar hålla på med något roligt? Eller har du sneglat mot någon ny aktivitet ett bra tag men inte kommit till skott? Nu kanske det är dags? Detta kan också vara ett bra sätt att möta nya människor.

6 Gå baklänges till jobbet

Det kommer att kännas konstigt. Folk kommer att kolla. Men någonting nytt lär du i alla fall känna. Längs vägen kan du försöka få syn på fem saker du inte reagerat på tidigare så vidgar du vyerna ordentligt. Det här tipset rekommenderas inte om du tar bil eller cykel till jobbet.

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin