Läs senare

Så får du upp lönen

GuidenEtt sätt att höja sin lön är att förbereda sig och slipa argumenten inför lönesamtalet. Här är några tips på hur du kan tänka.

av Emilie Stendahl
26 mar 2018
26 mar 2018
Är du väl förberedd har du bättre chans att lyckas få igenom dina anspråk. Foto: Istock

1 Fram med fakta

Läs på! Vad står i arbetsplatsens lönekriterier? Ta även reda på vilken lön du har i förhållande till kollegor med liknande uppdrag, till exempel genom att slå en signal till din lokalavdelning. Se också till att du har koll på hur din löneutveckling sett ut de senaste åren. Det kan du få genom att gå in på Lärarförbundets sajt och ta del av statistiken som finns där.

2 Analysera och ta sikte

Hur väl uppfyller du de kriterier som finns? Och hur ligger du till i lön jämfört med andra på arbetsplatsen eller i kommunen? Fundera sedan på vilken lön du skulle vilja ha. Räkna ut en siffra du kan begära.

3 Sätt ord på arbetet

En del förskolechefer eller rektorer har många medarbet­are att lönesätta, och har kanske inte full insyn i vad alla medarbetare presterat under året. Formulera därför ett par meningar som sammanfattar din arbetsinsats – gärna något du är stolt över.

Foto: Shutterstock

4 Vässa, pröva och öva

Slipa nu argumenten och se till att göra det utifrån ditt under­lag. Din privata ekonomi är till exempel inte en bra utgångspunkt utan hävda snarare ditt bidrag till arbetsplatsen med tanke på era kriterier.

Ta hjälp av någon bra lyss­nare för att pröva dina argument – något som är extra viktigt om du känner dig nervös. Det går också att slå en signal till någon av lönecoacherna på facket.

5 Undvik att…

…hota med att säga upp dig om du inte menar det. För även om det kan vara sårande att ditt arbete värderas lägre än andras – kanske dessutom i strid med kriterierna – gäller det att vara strategisk.

6 Var frågvis

Om din lön är lågt satt, be din chef förklara varför. Be också chefen att vara tydlig med vad hen förväntar sig att du gör framöver för att höja lönen. Leverera det som krävs och kom rustad med det nästa år.

7 Byt jobb

Om löneförhandlandet ändå går åt pipan, finns ett alternativ som tycks överlägset all annan förhandling och det är att byta jobb. Eftersom det råder brist på förskollärare är möjligheterna till löneutveckling goda denna väg. Genom att ta hjälp av facket kan du få koll på vilken lön du bör begära på din nya arbetsplats – förskollärar­lönen skiljer sig till exempel mycket i olika delar av landet.

Fråga

Tycker du att det är svårt med utvecklingssamtal?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin