Läs senare

Så gör du din egen podcast

GuidenDe handlar om allt, poddarna: mat, ångest, spöken och pedagogik.
Varför inte göra en själv?

av Annika Dzedina
14 jan 2019
14 jan 2019
Låt din röst höras!
Foto: Istock

1 Hitta programmet

Foto: Istock

En podd är inspelad radio som kan lyssnas på när som helst. Spela in på din dator eller mobil med ett gratis inspelnings­program som Garageband, Audacity eller Voocaroo.

2 Använd mick

Köp en separat mikrofon, då blir ljudet bättre. Använder du den inbyggda mikrofonen i datorn eller mobilen kommer ofta annat brus med. Men ska det vara enkelt och billigt – kör utan mikrofon.

– I början var det svårt med tekniken. Vi tittade på Youtube och frågade runt för att lära oss, berättar Sofie Källhage, förskollärare i Göteborg som driver Förskolepodden – Vi pratar förskola, tillsammans med kollegan Josefin Malm.

Foto: Istock

3 Ljudisolera

Sitt i ett tyst rum när du spelar in. Har du inte tillgång till det kan du sitta under en filt. Allt som dämpar och fångar upp onödigt ljud, som gardiner eller mattor, är bra.

4 Håll dig till favoritämnet

Prata om sådant du själv är intresserad av! Berätta först vad poddavsnittet ska handla om och håll dig sedan till det.

– Det som var lätt, och fortfarande är lätt, är innehållet. Vi är engagerade i allt som rör förskolan, så det är lätt att fylla avsnitten, säger Josefin Malm.

Foto: Istock

5 Med eller utan musik

Klipp programmet i Garageband eller Audacity. Vill du lägga till musik måste du betala pengar till Stim, eller så kan du ladda ner avgiftsfri musik och ljudeffekter på freesound.org, freeplaymusic.com, soundbible.com, partnersinrhyme.com eller jamendo.com

6 Lägg ut programmet

Avsnitten blir mp3-filer som du kan lägga upp på exempelvis Soundcloud, Libsyn eller Podbean. De flesta letar efter podcasts på Itunes, Podcaster, DoublePod eller på Spotifty.

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin