Läs senare

Så kan du skruva ditt CV

GuidenHur gör man för att undvika att en jobbansökan hamnar i papperskorg­en? Här är några tips för att utforma ett genomarbetat CV.

15 jan 2018
Foto i ansökan? Välj själv vad som känns bäst. Men om du har träffat förskolechefen tidigare kan det vara en fördel eftersom du kanske blir igenkänd. Men välj en proffsig bild, inga semesterbilder. Foto: Pixabay

1 Överskådlig struktur

Underlätta för förskolechefen att navigera i ditt CV. Ibland lägger inte arbetsgivare ner mer än en minut på att scanna av den. Skapa rubriker för att göra det överskådligt. Då framstår du som en ordningsam person och minskar risken för att din ansökan inte klarar av den första sållningen.

2 Skapa en sann bild

Var noggrann med språket i det personliga brevet och betona varför just dina kunskaper kan vara användbara. Var kortfatt­ad – ofta går det att få fram ett budskap med hjälp av fem ord i stället för trettio. Undvik vaga formuleringar, skämt och floskler som att du är en ”flexibel lagspelare som tänker utanför boxen”. Försök i stället att skapa en sann bild av dig själv.

3 Listan med jobb

Börja med att beskriva vad du gjorde senast, vilken tidsperiod och lägg gärna till vilken roll du hade där. Alla anställningar behöver inte stå med. Fokusera hellre på om det var några särskilda insikter som du har fått med dig från respektive tjänster, och beskriv dem. Den som inte har erfarenhet av att vara anställd på en förskola kan berätta om andra tidigare jobb som kan vara relevanta i sammanhanget.

4 Studier och inriktning

Samma sak här. Börja med den senaste utbildningen. Utveckla gärna det hela en aning. Kanske riktade du in dig på något särskilt område under studierna. Möjligen har du skrivit en intressant uppsats eller gjort någon undersökning i samband med studierna som kan fånga uppmärksamheten hos arbetsgivaren.

Foto: Shutterstock

5 OBS! Fortbildning

Fortbildning visar på engagemang och vilja att hålla sig uppdaterad. Skriv vilken kurs du har gått och hur du har haft användning av den.

6 Du som person

Vissa fritidsintressen kan också vara relevanta för arbetsgivar­ens intryck av dig. Kanske driver du en blogg om pedagogik, är fotbollsledare för barn eller har datorkunskaper som kan vara användbart i yrket? Men skippa personliga beskrivningar som att du gillar att vara ute i naturen eller tycker om att sy.

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin