Läs senare

Så lyckas du på nya jobbet

GuidenSka du börja på ett nytt jobb är det inte konstigt om du är nervös. Här är sex saker du kan tänka på första dagarna.

av Erik Ignerus
06 Nov 2017
06 Nov 2017
Se till att komma i god tid. Foto: Pixabay

1 Kom i tid

Bättre för tidig än försenad första dagen. Sikta på att vara på jobbet en kvart innan du egentligen börjar. Lite marginal gör ingen skada, speciellt om du inte har haft möjlighet att testa resvägen tidigare.

2 Tänk igenom vad du vill säga

Var beredd på att kollegorna kommer vara nyfikna och vilja ställa frågor om dig, dina tidigare anställningar och om vad du vill göra på ditt nya jobb. Det kan vara smart att fundera på vad du vill berätta i förväg.

Bild: Shutterstock

3 Våga fråga

Det kan kännas jobbigt att behöva fråga om simpla saker, speciellt om kollegorna verkar stressade. Men det blir verkligen inte enklare med tiden. Passa på att ställa dumma frågor tidigt så är du av med det. Att du ställer frågor visar också på engagemang.

4 Tyck inte för mycket

Innan du har fått förståelse för varför saker görs på ett visst sätt kan det vara klokt att hålla inne på eventuell kritik. Oftast finns det bra anledningar till rutiner och arbetssätt. Så avvakta och observera ett litet tag innan du kritiserar något.

Du behöver inte vara fantastisk och kunna allt första dagen. Foto: Shutterstock

5 Slappna av

Självklart kommer det kännas viktigt att prestera och göra ett gott intryck första dagen. Men för att kunna vara ditt bästa jag är det viktigt att våga slappna av. Se till att vara utvilad och väl förberedd så behöver du inte jaga upp dig i onödan.

6 Försök inte för mycket

Du behöver inte överraska alla med att vara helt fantastisk första dagen. Du har redan fått jobbet och behöver inte imponera. Att du gör ett bra jobb kommer märkas i längden. Kräv inte för mycket av dig själv och acceptera att det kan ta tid att komma in i jobbet på en ny arbetsplats.

Källa:

Business Insider och Tidningen Arbetsliv.

Fråga

1 juli träder förskolans reviderade läroplan i kraft – har du hunnit sätta dig in i förändringarna?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin