Läs senare

Sagor som lugnar och roar

01 jun 2012

Jaaaaaa! Jag jublar över de härliga karaktärerna som förgyller sagan om Gustava och Tex, som annars, enligt mitt tycke, kanske inte har den mest fängslande storyn. Sagan på cd vinner på sin sköna charm i karaktärernas dialekter.

Cecilia Frode berättar sagan i lugnt tempo men med inlevelse och en dialekt till varje karaktär, det fängslar mig och jag vill bara höra mer om dessa superhärliga figurer. Martin Widmark har skrivit och Sarah Sheppard har illustrerat bilderna i kapitelboken, Gustava och Tex går till kungen. I boken finns sagan berättad på cd fördelad på 18 spår, ett för varje kapitel plus sex extra spår med musiken från sagan som bonus. Musiken är skriven av Lana Brunell. Sagan på cd är en timme lång.

Strutsen Gustava bor i djurparken med diverse djur, hon är den populäraste på hela djurparken till djurskötaren Danielssons förtret. Han gillar inte alls Gustava. Hon ska alltid ha den bästa maten, störst hage och en gång nöp hon Danielsson i rumpan. Han blir nästan glad den dagen Gustava kommer på avvägar från djurparken, men hans rädsla över att få sparken gör att han beger sig iväg för att leta reda på henne. Gustava tappar minnet när hon springer in i en lyktstolpe och minns inte vilket djur hon är – bara att hon heter Gustava. I hennes iver över att försöka ta reda på sin identitet beger hon sig till Kungliga parken och där träffar hon den livrädda haren Tex.

Vi får följa det udda paret genom sagan och i parken träffar Gustava en massa olika fåglar. Kan det möjligtvis vara så att Gustava är en häger? Tex och Gustava träffar en gosehund, de går på guidad tur i det kungliga slottet där de hittar kungens toalett, men kungen lyser med sin frånvaro och Gustava blir förälskad i en svan. Cd:n passar barnen i förskolan bra.

Mindfulnessövningar för barn 4–7 år, har jag också lyssnat på. Inte direkt en saga på cd men värdefull ändå. Den rekommenderar jag inte att lyssna på rakt upp och ner, men välj gärna spår ur cd:n och gör övningarna tillsammans med barnen.

Maritha Nordström guidar oss genom cd:n med en tydlig, lugn stämma. Du kan exempelvis lyssna på ”Mjukdjursavslappning”, ”Fem fingrar” och ”Ledsen, arg eller orolig”. Övningarna börjar och slutar på samma sätt. De har olika innehåll fast alla utgår från andningen, andas in och andas ut, och att låta tankarna vila. Maritha är noga med att påpeka att det inte går att göra övningarna på fel sätt och att barnen kan uppleva samma övning olika från gång till gång. Man gör dem liggande, stående eller sittande.

Ljudspåren är cirka sex minuter långa och skivan innehåller tio spår. Övningarna är framtagna av Ulla-Karin Lundgren-Öhman som är förskollärare och mindfulnessinstruktör. Skivan ger barnen ett verktyg för att stärka sin självkänsla och hantera stress. Jag känner att vi får en lugn och nervarvad stund tillsammans när jag gör övningarna med barnen, samtidigt är det lite svårt att slappna av så här i början när man prövar något nytt. Självklart finner barnen sin plats i övningarna bara de får göra dem flera gånger och jag är övertygad om att cd:n är till nytta för både barn och vuxna i förskolan och förskoleklassen.

Leja Li och tandfén är en ljudbok med bilder eller cd-saga med medföljande bok, kalla det vad ni vill, man kan också lyssna på datorn och se bilderna där.

Leja Li är en ”gammal” bekant som vi lyssnat på många gånger. Sagorna om Leja Li, pappan och fisken och Leja Li och busbullen har vi redan på förskolan och de har jag recenserat tidigare. Precis som då är det Suzanne Reuter som berättar sagan om Leja Li med inlevelse. Autentiska ljud ökar på charmen med sagan. Boken är skriven på rim och författare är Linda Ulvaeus och Johanna Lundqvist har illustrerat boken.

Den här gången så får vi höra om när Leja Li, som just tappat två tänder, spanar efter tandfén tillsammans med sin bästa vän trasdockan Ann-Viol. Hon hinner också under sagans gång tappa en tredje tand och vi får också veta vart Leja Li och Ann-Viol mest av allt drömmer om att få resa. Sagan är enkel men har ett vardagsnära innehåll som barnen i förskolan och förskoleklassen känner igen sig i. Om jag sedan får tycka till om bilderna i boken, trots att jag ska recensera sagan på cd, så älskar jag dem! Enkla, färggranna och karamelliga! De lämnar avtryck och gör att man vill läsa igen och igen – precis som med cd-sagan, man vill höra den flera gånger.

Gustava & Tex går till kungen
Martin Widmark
Lana Brunell
Sarah Sheppard
Rabén & Sjögren
www.rabensjogren.se

Mindfulnessövningar för barn 4–7 år
Ulla-Karin Lundgren
Vedanta
www.mindfulnesscenter.se

Leja li och tandfén
Linda Ulvaeus
Johanna Lundqvist
Suzanne Reuter
Opal
www.opal.se

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin