Saknar utbildning i sex och samlevnad

AktuelltFörskollärarstudenten David Blank har skrivit en debattartikel om att förskollärarstudenter behöver mer utbildning i sex och samlevnad.

av Erik Ignerus
04 mar 2019
David Blank. Foto: Lärarförbundet

Varför kändes det viktigt att skriva om det här?

– Vi får inte den utbildningen vi behöver. Lärarförbundet gjorde nyligen en undersökning bland nyutexaminerade förskollärarstudenter som visade att många ansåg sig sakna kunskaper om sex- och samlevnad. Jag går själva sista året och har inte heller fått någon undervisning i det.

Vad saknar du i utbildningen?

– Om vi förskollärare förväntas jobba med könsidentiteter borde vi till exempel få utbildning i HBTQ-frågor och kroppsintegritet. Det känns jätteviktigt, hur ska vi möta barn som har frågor om det här om vi bara kan utgå från våra egna normer och erfarenheter.

Vilka har reaktionerna blivit?

– Vissa verkar tycka att det här är helt uppåt väggarna, men jag tror att de har missuppfattat debattartikeln då. Några vill att man ska lägga till ytterligare ett ämne på förskollärare som redan har så mycket, och en del anser att det inte passar i utbildningen för att vi jobbar med så pass små barn.

Hur ser du på det?

– De som är förskollärare vet ju att de kunskaperna barn får i förskolan kommer de ha med sig genom livet, det är början av utbildningskedjan. Om vi på ett bra sätt kan börja jobba med frågor som rätt och fel och synen på kroppen redan i förskolan blir det enklare för barn att förstå sina rättigheter.

David Blank är förskollärarstudent och ledamot i Lärarförbundet Students styrelse.

Tycker du att det är svårt med utvecklingssamtal?