Samtal om flykt

Rose Lagercrantz
Ilon Wikland
[Brombergs Bokförlag]

I tider av främlingsfientlighet kan det vara bra att prata om människor på flykt även med våra yngsta elever. Det är ett tungt ämne och det gäller att välja sina ord och anpassa nivån för att inte skrämma. Då kan det vara bra att ha en bok som utgångspunkt för samtalet.
Den här nyutgåvan är berättad och illustrerad av allas vår Ilon Wikland. Bild-­
erna är vackra och talande, vi känner igen det lite drömska bildspråket från Astrid Lindgrens böcker. Dock är detta en mörkare historia, Ilons egen, om att vara ett barn på flykt från krigets Estland. Ett uppslag tillåter jag mig faktiskt att censurera – det där huvudpersonens älskade hund blir ihjälskjuten. Flera bilder lämnar det färgglada, sprudlande, som är typiskt för Ilon och skiftar istället i mörkt grått och beige – ett bildberättargrepp som blir tydligt för barnen och som uppmuntrar till samtal.
Ett stråk av hopp genomsyrar ändå hela berättelsen, och tacksamheten till Sverige lyser igenom. Beskrivningen av den lilla flickans första möte med sitt nya land är hjärtskärande. Vackra röda små stugor i skärgården, och orden: ”Att stå på fast mark igen och veta att man är i ett land där det inte är krig – det är också lyckan”. De får oss att åtminstone närma oss känslan av att vara utsatt och bli räddad i en trygg famn.
Det visar sig finnas ett behov bland barnen att diskutera de här svåra frågor­na och många berättar vad de vet om krigshärjade länder som Syrien. Andra vill hälsa på ”riktiga flyktingar” och prata med dem. Någon undrar om det kan bli krig i Sverige, en annan vill hjälpa barn på flykt. Det blir en fin och minnesvärd lässtund för oss alla.

Linda Jalakas,
förskollärare

Om du får önska dig vad du vill inför det nya förskoleåret 2020 – vad väljer du då?