Läs senare

Sant eller falskt?

Tävling! Förra numret av Förskolan handlade om källkritik. Har du fått koll på moderna myter, sägner och ”fake news”?
Testa kunskaperna nu!

10 sep 2018
Vet du vilka djur en skvader består av?

1 Storsjöodjuret finns nämnt i skriftliga källor ända från 1600-talet. Sedan dess har mängder med observationer gjorts och länsstyrelsen utfärdade ett förbud på 1980-talet ”att döda, skada, fånga levande djur av arten storsjöodjur eller ta dess ägg”. (Det är upphävt nu!) Runt sjön finns
i dag flera webbkameror utplacerade samt en värmesök­ande kamera i vattnet. På Youtube finns flera filmklipp där man kan se något som rör sig i vattnet och då och då sticker upp över ytan…

Var ligger Storsjön?
1. Närke
X. Jämtland
2. Hälsingland

2 Tetrao lepus pseudo. Så kallas den på latin. Håkan Dahlmark, flottningsinspektor och jägare, satt gärna och berättade skrönor på Hotell Knaust i Sundsvall. Favorithistorien var den om när han 1874 sköt det märkliga bevingade djuret – en skvader. I present, som en skämtsam blinkning, fick han ett tjugotal år senare en tavla föreställande en skvader av sin hushållerska. Två specialexemplar av skvadern finns uppstoppade, det ena på Biologiska museet i Stockholm, det andra i Sundsvall på Fornminnesföreningens museum.

Vilka två djur består en skvader av?
1. Hare och tjäder.
X. Hare och fasan.
2. Hare och orre.

3 The King, Elvis Presley, föddes 1935 i Mississippi. I 11-årspresent fick han en gitarr och ja, resten vet ni – han medverkade i ett trettiotal filmer och har fram till i dag sålt över en miljard skivor. Endast 42 år gammal hittades han livlös hemma på badrumsgolvet och tusentals sörjande fans passerade den öppna kistan i hans hem Graceland. Eller vem var det som låg i kistan egentligen, såg han inte smalare ut än på länge? Fejkade Elvis sin död och placerade en vaxdocka i kistan? Bilder publiceras än i dag på personer som misstänks vara en åldrad Elvis Presley.

Vilket mellannamn fick Elvis av sin mor redan före födseln?
1. Garon
X. Vernon
2. Aaron

Vinn fina ryggsäckar!

4 En sommardag kraschlandade en farkost i Roswell, New Mexico. En fårfarmare anmälde att han hade hittat delar av ett flygande tefat. Militären dök snabbt upp och försökte tysta ned historien. Allt var ett missförstånd – delarna kom från en väderballong, sades det. Historien glömdes bort tills några ufologer började gräva i den långt senare. Vittnen berättade att delarna inte såg ut att vara gjorda av människor och man hade sett militären föra bort utomjordingar. Turister vallfärdar än i dag till Roswell, och filmer som Arkiv X och Independence Day satte fart på intresset igen – historien lever vidare.

Vilket år hände detta?
1. 1947
X. 1967 
2. 1987

5 Den förste som upplevde områdets nyckfullhet var Christofer Columbus som noterade ”oregelbundna kom­passvariationer”. 1918 försvann det amerikanska fartyget USS Cyclops spårlöst med 300 man ombord, 1945 hände samma sak med fem stridsplan. Förklaring­arna är många; underjordiska vulkaner, utomjordingar, magnetiskt fält… Det olycksdrabbade området ligger mellan Florida, Bermuda och Puerto Rico.

Vad kallas det för?
1. Djävulens hav
X. Area 51
2. Bermudatriangeln

Skicka ditt tävlingssvar senast 7 oktober 2018 till: tavling.forskolan@lararforbundet.se eller Tidningen Förskolan, Box 12239, 102 26 Stockholm. 

Vi lottar ut 25 Förskolan-ryggsäckar.

Fråga

1 juli träder förskolans reviderade läroplan i kraft – har du hunnit sätta dig in i förändringarna?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin