Ingår i temat
Leksaker
Läs senare

Schysta leksaker

De flesta leksaker som säljs i Sverige tillverkas i Kina. Arbetsförhållandena i fabrikerna är ofta tuffa. Organisationerna Fair Trade, Sveriges Konsumenter och SwedWatch har tittat närmare på villkoren.

23 maj 2011

I rapporten Reviewing Santa’s Workshop, som presenterades strax före jul 2009, berättades om brister i arbetsmiljön, arbetstider som stred mot kinesisk lag och företag som struntade i att betala socialförsäkringen de enligt lag är skyldiga att göra.

Nu har organisationerna följt upp vad svenska leksaksföretag, ABA-Skol, Brio, Lekolar, ICA, Top-Toy och Åhléns, gjort för att förbättra villkoren i fabrikerna. På plussidan har de blivit bättre på att informera och utbilda de kinesiska arbetarna om sina rättigheter. De har också ändrat sina inköpsrutiner för att minska arbetsbördan just innan jul.

Men det finns mycket kvar att göra. Arbetstiderna är fortfarande långa, 10–14 timmar, och lönerna så låga att de inte går att leva på.

För den som vill välja schysta leksaker finns ingen bra märkning att gå efter och det är svårt att veta hur bra de svenska leverantörerna är på att leva upp till sina etiska koder. Men genom att ställa frågor till leverantören kan man påverka och uppmuntra de svenska företag som väljer att ta ansvar.

Rapporterna finns att läsa på www.swedwatch.org

Fråga

Hur stor är din barngrupp?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin