Läs senare

Se en möjlighet i varje ny dag

16 mar 2010

Ingen säger nej till en tokig bok om en morfar och mormor med roliga illustrationer och ett roligt busigt innehåll. Boken heter Mormor & morfar – Älgfångardagen och andra busigheter, av Cecilia Rihs och Pia Niemi, och består av flera berättelser. Det finns knappt något som är främmande för dessa morföräldrar. Härliga bilder, tänk er själva bilden på mormor och morfar som sover i traktorskopan en varm sommarnatt. Vi rekommenderar varmt den här boken.

Barnen på vår förskola, Skogstrollet, fick snabbt även en annan favoritbok bland vinterns recensionsböcker. Det var Förskolan Rävlyan – Kolla!, av Siv Widerberg och Cecilia Torudd. Berättelsen handlar om ett gäng förskolebarn som hittar grenar som ser ut som bokstäver och det inspirerar till att hitta så många bokstäver som möjligt. Barnen på vår förskola kände genast igen sig, ”Det har vi också gjort”, sa barnen. Vi vuxna är ganska säkra på att det kommer att bli bokstavsletning här när snön har tinat bort. Härligt med böcker som kopplar direkt till barns nyfikenhet och erfarenhet. Tala om meningsfullt lärande!

Vintern håller oss fortfarande i ett säkert grepp. En bok som tar vintern på allvar är Vad tänker Knodden? av George Johansson och Anna-Clara Tidholm. Fina vinterbilder och en kort talande text gör att man vill läsa boken om och om igen.
På vår förskola jobbar vi med temat ”Vinter och snö” just nu och boken om Knodden, 5 år, som tittar på snöflingorna, väntar på morfar och funderar på allt mellan himmel och jord passar perfekt in i temat. ”Det snöar på marken, det snöar på vägen, det snöar på morfars bil, det snöar på hela världen.”

En påse ballonger istället för en påse godis. Det handlar boken Alexander och världens ballong, av LG Nilsson och Cecilia Johansson. Det här är också en bok med ett enkelt innehåll där barnen känner igen sig. Boken blir inte sämre av att den lockar till att blåsa ballonger och att jobba med olika färger. Bra för munmotorik och många andra saker.

Och så har vi läst en bok om väder med titeln Mustafa och stormen, en bok om storm och vänskap, av Jöns Mellgren. Mustafa är ensam och vill att något hemskt ska hända. En fågel flyger in i masten. Mustafa tror att den är död men är den det…?
Två böcker med ett mer poetiskt innehåll är Ljusflickan, av David Polfeldt och Tintomara i storskogen, av Cecilia Sidenbladh och Tord Nygren.
Ljusflickan handlar om en liten ljusflicka som heter Tiger och en stor björn som heter Lille Brun. Stora, vackra bilder och stor, kort text. Ljusflickan Tiger saknar sin vän som hon brukar stå och hålla händerna mot som i en spegel. ”Du saknar henne”, säger Lille Brun. En vänskap utvecklas mellan dessa olikheter. Vänskap över gränser.
Boken Tintomara i storskogen bygger på Carl Jonas Love Almqvists roman Drottningens juvelsmycke. En fin bok där Tintomaras stora dröm var att försvinna in i den spännande teaterskogen. En dag fick hon möjlighet att göra en skogspromenad…
Vi vuxna på förskolan reagerade på ett stycke i boken som lyder: ”Tidigt nästa morgon stoppade hon ner matsäck och sin klarinett i väskan. Hon tog en bössa i handen. Var det så här det kändes att vara en pojke?” En av våra kvinnliga pedagoger som även är jägare med flera bössor i vapenskåpet därhemma tillade att hon gärna skulle hoppa över den sista meningen. Annars är det en trevlig bok med fina naturbilder med djur och fåglar som man känner igen från de svenska skogarna. Hur är det nu med djuren? Gillar de bättre att lyssna på ett gevärskott eller en trudelutt på klarinetten? Det får man veta om man läser om Tintomaras äventyr.

Vi har också börjat titta i några böcker som man kan placera i kategorin faktaböcker, men vi har sparat läsningen med barnen tills cykelsäsongen är här eftersom de bland annat handlar om trafikmärken och att cykla.  Även om de inte är recenserade kan de kanske vara kul att känna till dem. I Häng med i trafiken får man lära sig att skilja på rött och grönt, höger och vänster och alla de viktigaste regler för att klara sig i trafiken. Man får även pröva sina kunskaper och kan då få ett klistermärke om man klarar frågor och kommer i mål på en trafikbana.
Till slut en bok med hårda pärmar och blad som säger sig vara ”en fälthandbok över spännande saker som flyter och flyger för de yngsta bokläsarna”. Titeln är Bland vågor och moln av Jakob Wegelius.
Allt som allt har vi haft några spännande månader med mycket bokläsning. Snart väntar våren med regelböcker och insektsböcker.
Vi är laddade, vi är tända…

Fråga

Om du får önska dig vad du vill inför det nya förskoleåret 2020 – vad väljer du då?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin