Läs senare

Se över din egen skärmtid

GuidenBarnens skärmtid är en het ­diskussion. Men hur sköter du dig själv? Här är några tips för att dra ner på mobilanvändningen.

av Erik Ignerus
22 okt 2019
22 okt 2019
Skaffa en väckarklocka så att du kan lämna mobilen utanför sovrummet.
Foto: Istock

1 Få koll på tiden

Ett bra första steg om du vill minska din skärmtid är att ta reda på hur mycket du faktiskt använder mobilen. Det är också väldigt enkelt att göra. På många mobiler finns appar som mäter detta installerade från början, medan du på andra kan behöva ladda ner en sådan.

2 Sätt gränser

Foto: Istock

När du väl tagit reda på hur mycket tid du lägger på mobilen är nästa steg att sätta ett nytt tidsmål. Du kan sedan uppfylla målet genom att bara använda mobilen vid vissa specifika tillfällen eller ställa in en tidsbegränsning som gör att mobilen aktivt hindrar dig från att använda den när du har slagit i taket.

3 Stoppa notiserna

En skolklass i Gränna bestämde sig för att mäta det totala antalet notiser alla elever fick under 30 minuter. De kom upp i över 2 000. Varje notis blir en uppmaning att plocka upp telefonen och oftast håller vi sedan på med den längre än vi tänkt. Stäng av så många notiser som möjligt, tillåt bara de viktigaste.

4 Rensa bland apparna

Gör en storstädning bland dina appar och radera dem du använder minst. När du kommit i gång blir det lättare att ta bort även appar du använder, men kanske inte behöver. För det räcker väl att kolla Facebook på datorn? Och inte måste man dela med sig av alla löprundor eller lästa böcker?

Foto: Istock

5 Ät utan mobilen

Bestäm vid vilka tillfällen du verkligen inte behöver använda mobilen. Kanske kan den stanna hemma när du är ute och tränar eller bara ska i väg och handla. Inte behövs den heller när du umgås med vänner eller äter middag med familjen? Och håll den borta från sängen! Mer om det i nästa punkt …

6 Köp en väckarklocka

Visst är det smidigt att sätta larmet i mobilen innan man går och lägger sig? Däremot är det då lätt att varje dag börjar och slutar med ett tvångsmässigt överblickande av mejl, chattkonversationer och sociala medier. Bättre då att skaffa en gammal hederlig väckarklocka och lämna mobilen utanför sovrumsdörren.

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin