Ingår i temat

Siffror och snackisar

av Erik Ignerus
15 Jan 2018

”På hyllan står en flaska rakvatten och i papperskorgen ligger en tom snusdosa.”

Så skrevs det efter att Förskolan 1992 besökt daghemmet Guldgruvan där fem av de tolv anställda var män.

Lönerna för barn­trädgårdsledarinnor kunde på tidigt 40-tal variera mellan 50 och 90 kronor i månaden. Men då ingick i alla fall mat och husrum.

”Hur mycket och vad skall vi säga till barnen om kriget? Svaret är helt enkelt: Sanningen. Om kriget är en erfarenhet som fyller de vuxnas värld och rör om deras livsöden, så vore det orimligt att hålla barnen i okunnighet därom.”

Barnen som formas av kriget. Text av Alva Myrdal i Barnträdgården, 1942.

Vid härdsmälta – ta fram dammsugaren

”Nyttigt att ha vid härdsmälta: en dammsug­are med kraftigt sug. Sätt på dammsugaren när det radioaktiva molnet passerar din förskola, så suger den in radioaktivt stoff.”

Det rådet gav Försvarsdirektören Nils Ahrland vid länsstyrelsen i Malmö när Björkhagens förskola på åttiotalet uttryckte osäkerhet över vad de skulle göra vid en härdsmälta.

När katastrofen sedan avvärjts var det bara att slänga dammsugarpåsen i sopnedkastet, tyckte direktören.

(Förskolan 1980)

11 timmar eller mer kunde arbetstiden vara på så kallade heldagsavdelningar som ofta höll öppet mellan 7.00–18.00 på 40-talet.

Pampigt femtioårsfirande

Fest. Musik. Blommor. Vackra tal. När Förskolan fyllde 50 år 1968 sparades det inte på krutet. 900 medlemmar och inbjudna deltog i festligheterna i Blå Hallen i Stockholms stadshus. Olof Palme talade, en symfoniorkester spelade och det bjöds på supé i Gyllene salen.

(Barnträdgården 1968)

Några tidiga eldsjälar blev tiotusentals

Ungefärliga medlemssiffror från olika år. Siffran från 2017 avser det uppskattade antalet förskollärare i Lärarförbundet.

1920221
19551 500
19696 400
197515 000
199050 000
207160 000

Debatten om videovåldet

Både under sjuttio- och åttiotalet tog debatter om tv och video stor plats i tidningarna. Kritik riktades framför allt mot kommersialisering, våldsinnehåll och att barnen blev passiviserade av att titta på tv. I tidningen Förskolan 1986 uttalade sig barnskötaren Björn Lyberg starkt emot videovåldet.

– Videomarknaden måste saneras. Barn ska inte behöva se alla de här ruskigheterna – som till exempel när en vuxen människa dödar ett barn med en plastpåse och sätter sig och leker med ett mördat barn i en gungstol – det skall inte ett barn kunna se!

(Förskolan 1986)

5,7 Så många barn gick det på en förskollärare i Nora kommun 1989, när den utsågs till landets bästa förskolekommun av Sveriges Förskollärares Riksförening. I dag går det en förskollärare på 9,4 barn i Nora. 2016 hade Hammarö högst förskollärartäthet, med en förskollärare på 6,7 barn.

8 kronor kostade en helårsprenumeration på Barnträdgården 1952, ett lösnummer kostade 1 krona.

Alla artiklar i temat Förskolan 100 år! (9)

Är du nöjd med er gård?