Ingår i temat
Drama
Läs senare

Sjörövare på jakt efter kunskaper

DramaHäng med småpiraterna från Västerås ut på äventyr. På jakt efter en undangömd skatt stöter de på både hajar och kvicksand, längs vägen får de lära sig en hel del.

av Erik Ignerus
09 okt 2017
09 okt 2017
Plankan, eller Sara Bergström som hon kallar sig i vanliga fall, leder tillsammans med Ipaden Affe jakten på kunskapsskatten. Foto: Anders Forngren

När den här historien börjar har sjöbusarna Tunnan och Plankan precis bett barnen på Bjurhovdasmyckets förskola om hjälp. Genom piratkaptenen Fasansfulle Fredrik har de två kumpanerna fått nys om en stor skatt. Piratduon vet på ett ungefär var den finns, men behöver hjälp att hitta den.

Någonting tänds i barnens ögon. De är redo för äventyr. När de tar på sig sina pirathattar i filttyg går de direkt in i rollen som sjörövare. Det första uppdraget i jakten på skatten blir att hitta Fasansfulle Fredrik i tre olika bilder som dyker upp på förskolans tv-skärm. De kan snabbt peka ut honom, och får sedan veta att de måste backa ut på gården och kliva ombord på sjörövarskeppet Svarta Flamingon.

Så fort alla tagit sig upp på skeppet förvandlas gräset på gården till ett vilt hav.

– Akta er för hajar, ropar Plankan.

Det utbryter ett jubel när Blue- boten Anders Baggen äntligen hittar fram till sitt knapriga löv. Foto: Anders Forngren

Uppe på däck får piraterna syn på något märkligt. Det ser ut som en kista. När de öppnar den lyser ett gult sken upp allas ansikten. Kistan är fylld av guld.

Längst ner på botten ligger något som inte skiner fullt lika mycket. Det ser ut som ett papper.

– Det ser ut som någon slags kod, säger Tunnan och lyfter upp det laminerade pappret.

– Vad vill ni ha, guldet eller koden?

Några av piraterna är vid en första anblick sugna på guldet. Men när Tunnan påminner om att de är kunskapspirater och inte några vanliga gamla sjöbusar ändrar de sig direkt.

– Koden!

Genom att scanna koden får piraterna ytterligare en ledtråd. För att ta sig vidare ska de först sjunga en sång, och därefter marschera bakom Plankan för att hitta nästa ledtråd. Hon vet på ett ungefär var den ska vara. Piraterna börjar med sången.

”Minns du en sjöman för länge, längesen.

Minns du hans namn var Kalle Teodor …”

När sången går mot sitt slut och sjöbusarna brummat av sina sista ”hej hå” upptäcker de någonting förskräckligt.

– Men Tunnan! Du står ju i havet, ropar de i kör.

Tunnan tittar först tillbaka på barnen lite förvånat. Sedan börjar hon i panik flaxa med både armar och ben. Förtvivlat försöker hon hålla sig flytande.

Så plötsligt händer något magiskt. Havet förvandlas till gräs. Tunnan fortsätter att sprattla tills hon upptäcker att hon står på torra land. Resten av besättningen kliver också i land och jakten fortsätter till fots.

Alla ställer upp på ett led bakom Plankan, redo att marschera vidare. Längst bak står Tunnan och skakar, genomblöt och frusen.

Foto: Anders Forngren

När gänget har gått ett tag börjar det tisslas och tasslas. En osäkerhet sprider sig. Vet verkligen Plankan var de är på väg. Snacket når så småningom hela vägen fram.

– Ja, det är lite oklart. Det skulle vara något med vatten, säger Plankan.

– Vatten? undrar Tunnan. Men det finns ju inte här på gården.

Alla ser sig omkring. Plötsligt får någon syn på en brunn och alla springer dit. Visst hänger det något en bit ner. En till kod.

När besättningen har fått upp koden visar det sig att de först ska göra yoga och sedan simma in till förskolan igen. Efter en stunds yoga är det dags att dyka ner i havet. Omedvetna om de faror som lurar i det mörka vattnet dyker piraterna i. En efter en.

Piraterna får simma fort. De jagas av både hajar och krokodiler innan de kan ta sig upp på land. Där möts de av kvicksand och får kämpa för att ta sig in till förskolan.

Inne samlas de i en ring. Det sista uppdraget innan skatten blir deras är att genom programmering hjälpa Blue-boten Anders Baggen att hitta ett knaprigt löv.

Efter ett tag får Baggen mumsa i sig lövet. Och samtidigt avslöjar Tunnan och Plankan något oväntat.

– Ni kommer att få dyka ner efter skatten nu. Kanske hittar ni er nya besättning där. Jag och Tunnan har nämligen tackat ja till att segla vidare med Fasansfulle Fredrik. Så vi kommer att lämna er nu, kanske kommer vi förbi någon gång igen. Vi får se, säger Plankan.

Så lämnade Tunnan och Plankan piraterna på Bjurhovdasmyckets förskola. Vad som väntade på havets botten får du veta om du läser vidare här.

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin