Läs senare

Skapa nya vanor

GuidenNytt år, nya möjligheter. Kanske vill du äta bättre, träna mer, hitta tid för att läsa eller ta fler pauser under arbetsdagen. Här är sex tips som hjälper dig att komma i gång med och upprätthålla nya vanor.

av Erik Ignerus
25 nov 2019
25 nov 2019
Berätta för andra om dina nya vanor.
Foto: Getty

1 Hitta motivationen

Börja med att fundera på om det finns något du skulle vilja förändra? Och i så fall varför? När du har en riktigt bra anledning att börja en ny vana eller rutin blir det lättare att upprätthålla den efter att den första kittlande inspirationen har blåst förbi.

2 Gör det enkelt

Foto: Getty

Hellre en liten förändring än ingen alls. Kanske räcker det att välja cykeln framför bilen en gång i veckan i stället för att rivstarta med varje dag. Går du ut för hårt finns risken att den nya vanan känns överväldigande och att du kommer till en punkt där du helt enkelt inte orkar längre.

3 Skriv upp

När vardagen tickar på är det lätt att falla tillbaka i gamla hjulspår. Därför kan det vara smart att skriva upp din nya vana på en lapp och sätta upp den på en plats där du ser den varje dag, eller att skapa en påminnelse i mobilen. Då kan du åtminstone vara säker på att du inte glömmer bort din nya rutin.

4 Berätta för andra

Genom att informera andra om din nya vana gör du det svårare att backa ur och gömma dig. Att svika sig själv kan förstås vara tufft, men att inte leva upp till det man berättat för andra är ofta långt mycket värre. Berätta för din partner, vän eller kollega. Eller skriv om din nya vana i sociala medier.

5 Sluta inte

På förhand låter det förstås som en självklarhet. Men i praktiken kan det gå ganska fort att helt sluta med din nya vana. Ett träningsuppehåll på grund av en förkylning kan dra ut på tiden, och så fastnar man i sof­fan. Ge dig själv utrymmet att slippa undan vanan om du behöver, men planera också in när du ska återuppta den igen.

6 En sak i taget

Vänd inte upp och ner på allt i livet den 2 januari. Börja med en sak som du vill förändra och gör det enkelt. Först när den nya vanan går av sig själv kan du börja fundera på nästa.

Fråga

Den 1 januari började barnkonventionen gälla som lag – har du hunnit sätta dig in i detta?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin