Läs senare

Skillnad på rök- och bönpaus?

Fråga facketHur ser reglerna ut för raster och pauser – och vad är skillnaden? Lärarförbundets Per Edberg svarar på förskolläraren Marias fråga.

05 aug 2019
Foto: Pixabay

Fråga: Diskussion har uppstått i min enhet om vad som gäller angående att gå ifrån för rökpaus eller bön. Vad är tillåtet? Finns det reglerat på något sätt? Alla här säger olika och det blir mycket tyckanden i stället för fakta.

/Maria, förskollärare

Svar: Det är arbetsmiljö­lagen och arbetstidslagen som reglerar pauser och raster. Vi har rätt till de pauser som krävs för att få den återhämtning vi behöver för att orka med dagen. Pauser är en del av arbets­tiden och är betalda så då är det inte okej att gå ifrån och röka om ni inte tillsammans med er chef kommer överens om att man får göra det på just er arbetsplats. Många arbetsgivare har också ett förbud mot att bruka tobak under arbetstid.

Att be handlar om rätten enligt grundlag att kunna utöva sin religion men det måste ske utan att störa eller påverka arbetet alltför mycket.

Rast är obetald och man är ledig och kan lämna arbetsplatsen, och då får man göra vad man vill. Då kan man be, röka eller träna om man skulle vilja och hinna det. Rast har man rätt till efter max fem timmars arbete och måste finnas schemalagd.

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin