Skrämmande annorlunda

14 dec 2015

Boken ingår i en serie med familjen Skrämssons i huvudrollen, familjen bor i Villa Månskugga och består av mamma, pappa och fyra barn. I den här får vi följa med när Hedwig och hennes syskon löser ett mysterium vid ödeborgen.

Familjen Skrämsson är en annorlunda familj som äter pizza med surkål och blodpudding och dricker maskrosläsk. När barnen får kvarsittning blir mamman förtjust och hoppas att de har gjort något bus. Men allt känns så naturligt så det är egentligen inget man reagerar på. Vilket kanske är meningen. För vad är egentligen normalt? Och vad gör att man upplevs som annorlunda?

De barn jag läste för tyckte den var spännande, rolig, mystisk, läskig och bra. Det var när de frågade mig och jag svarade annorlunda som ordet kom upp. Föräldrarna framställs som om de både tar ansvar för uppfostran och lyssnar på barnen. De traditionella könsrollerna finns inte här, det är pappa som tycker om att laga mat och mamma som uppfinner saker. Fast det var inte förrän jag läste boken en gång till som jag upptäckte det.

Tur att det finns bibliotek så vi kan låna fler böcker.

Ödeborgens hemlighet
Amanda Hellberg
Bonnier Carlsen

Om du får önska dig vad du vill inför det nya förskoleåret 2020 – vad väljer du då?