Skydda privatlivet på nätet

GuidenVem ska titta på dina semester­bilder? Veta var du bor och arbetar? Tänk till kring vilken information du delar på Facebook.

av Emilie Stendahl
30 Apr 2018
Hysteriskt kul när det begav sig, mindre kul när rekryteraren gör en snabbsökning. Foto: Shutterstock

1 Till att börja med

Visst är sociala medier som Facebook fantastiska – där går det ju att hitta allt från pedagogiska tips till initierade debatter om förskolans uppdrag och arbetsmiljö. Kunskap som går utmärkt att ta del av samtidigt som du är försiktig med vilken slags information du delar.

2 Du är sökbar

Hur mycket information om dig själv vill du egentligen erbjuda andra? Måste du till exempel ha med information om var du bor och arbetar, eller vem du har en relation med?

Vill du ha med upp­gifter om var du arbetar kanske du åtminstone bör begränsa vem som ser detta. Det gör du genom att gå in på din egen sida under fliken ”om” och sedan klicka dig vidare på rubrikerna till vänster. För du muspekaren över informa­tionen kommer du få upp möjligheten att redigera innehållet.

Foto: Shutterstock

3 Semesterbilderna

Begrunda också huruvida du vill att vem som helst ska kunna se dina foton och statusuppdateringar. Genom att gå till den lilla pilen längst upp till höger kan du fälla ut en meny. Näst längst ner väljer du ”inställningar”. Klicka sedan på ”sekretess” och justera vem som ska se dina inlägg. Du kan till exempel välja att enbart dina vänner får se det du publi­cerar, i stället för att inläggen är offentliga.

4 Därför är det viktigt

Brukar du sätta upp lappar på stan om att du ska åka bort på semester under vecka 22? För det är i stort sett det du gör när du checkar in på det där hotellet eller ”postar” semesterbilder med öppen profil.

Även om det känns intimt när du postar något – kanske sitter du i soffan hemma med tele­fonen i hand – så befinner du dig på ett stort torg fullt av både bekanta och okända människor när du har en öppen profil på Facebook. Vill du verkligen att främlingar tittar på dina semester- och familjebilder?

5 Vad gör det om 100 år

Ytterligare ett skäl till att tänka till kring dina inställningar är att det som läggs ut på nätet kan få stor spridning och finnas kvar länge. Kanske länge nog för att du ska söka nytt jobb. Då kanske bilden på dig och drinken inte är optimal. En nog så oskyldig bild i ett sam­manhang kan vara mindre bra i ett annat.

Foto: Shutterstock

6 Vem är din vän

Om din vänlista är lång och innehåller en brokig skara av människor som till exempel föräldrar till barn på förskolan eller chefer, finns desto större anledning till reflektion. Kanske vill du till och med skapa mer detaljerade listor med bara den närmsta familjen och ”posta” bara till dem?

7 Sist men inte minst

Sparar du lösenordet till Facebook i en speciell mapp ifall du skulle dö oväntat? Det behövs faktiskt inte. Gå till den lilla pilen längst upp till höger, välj ”inställningar”. Klicka på rubriken ”allmänt” och sedan ”efterlevande kontaktperson”. Där kan du begära att ditt konto tas bort ifall det skulle hända dig något.

Vad tycker du om förändringarna i läroplanen?