Läs senare

Skynda långsamt

04 dec 2014

En sak som jag är väldigt bra på är att skynda mig. Jag får mycket gjort när jag sätter den sidan till. Men det kan förstås leda till stress också. Därför är jag faktiskt mer nöjd med min talang att göra ingenting. Jag har förstått att många människor inte tycker att det känns okej att bara dega i soffan, med en bok i näven eller framför vintersport på tv. De blir nervösa i de lägena och känner att de borde än det ena, än det andra.

Visst behöver vi berika våra liv med motion, socialt umgänge och kulturella aktiviteter. Men ibland är det rätt prioritering att hasa omkring i mjukisbrallor hela dagen. Att pausa från vår prestationsbejakande och aktivitets-chokade tillvaro är nödvändigt, och det gäller även för barn.

Lugn och ro i förskolebarnens värld tittar vi närmare på i det här numret. Läs om verksamheter som till och med gjort det till sin profil. Missa inte heller intervjun med forskaren som anser att även de lite äldre förskolebarnen kan behöva sova middag för att orka.

En av de roligaste händelserna under hösten är att dela ut Ulla-Britta Bruuns stipendium, som administreras av Förskolan och Lärarförbundet. Att få stå där på scenen på Skolforum-mässan med de lyckliga vinnarna är ett stort ögonblick.

I år vann två förskollärare som arbetar i förskoleklass, Annika Andréasson och Birgit Allard. De hävdar att sexåringarnas lärande måste vara lustfyllt och bygga på leken. Inte minst är det viktigt att påminna om nu, när förskoleklassen väntas bli obligatorisk, menar de. Läs mer på sidan 14.

Det är inte bara Ulla-Britta Bruunstipendiaterna som tycker att förskoleklassen är viktig. Det anser också både utbildningsminister Gustav Fridolin och statsminister Stefan Löfven, som var gästtalare på Lärarförbundets kongress i förra veckan. Och när Stefan Löfven talade om vikten av tidiga satsningar i förskola och förskoleklass, sa han: ”Det är den bästa investeringen vårt land kan göra”. Det tror jag att vi alla håller med om, oavsett politisk färg.

Slutligen ett tips. Under hösten deltar jag på Förskolans rikskonferens som tidningen anordnar i samarbete med Lärarfortbildning AB. En av föreläsarna i Göteborg för några veckor sedan var Johannes Lunneblad som har forskat om hur förskolor arbetar med mångfald. Han delade med sig av en idé från en av de förskolor han följt. I sitt arbete kom de fram till att alla barn ju har olika kulturer hemma, oavsett om familjen ursprungligen kommer från Sverige eller inte. De började därför använda begreppet hemkultur. Fiffigt, tycker jag.

Nu är det snart bara spurten kvar på 2014. Hoppas du får en fin jul- och nyårsledighet, Förskolan är tillbaka i januari.

Fråga

Om du får önska dig vad du vill inför det nya förskoleåret 2020 – vad väljer du då?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin