Snudd på hårresande

14 feb 2014

Jag slår upp boken och möts av underbart komiska bilder som genast väcker nyfikenhet. Sally hittar en sax är ett litet äventyr om vad som kan hända när två små barn smyger upp ur sängen när pappa sover gott. ”Kom vi ska leka frisör, viskar Sally. Stig skrattar och kryper ner från sängen”.

De båda barnen försöker att få Stigs hår långt, precis som Sallys, men det går förstås inte. Det är då hon kommer på en riktigt finurlig idé ”Kom Stig, säger Sally. Jag vet var det finns mer hår”. De smyger till sängen och klipper flera stora hårtussar från pappa. Tillbaka i badrummet använder de både lim och plåster för att fästa håret ordentligt på Stigs huvud.

Även om jag som mamma känner en viss oro för att boken ska ge barnen idéer om att själva prova detta på sovande föräldrar, kan jag inte låta bli att tycka om boken och det går inte heller att låta bli att skratta åt de tokiga bilderna av en hårlös pappa och en pojke med fasttejpat hår. Pappan i den här boken är föredömligt lugn och tar hela episoden med ro. Han sätter sig glatt hos Sally i frisörsstolen och ber att få långt hår. Till slut blir det ändå ett besök hos den riktiga frisören.

Sally hittar en sax
Bjørn Arild Ersland,
Lilian Brøgger
Lilla Piratförlaget

Vilken inskolningsmetod använder ni i er förskola?