Som en försiktig undulat i badet

28 Nov 2018

Jag är sju djur

Elisabet Ericson

[Natur & Kultur]

3 – 5 år Kan en känsla beskrivas med ett ord? Bilderböcker om känslor tar ofta utgångspunkt i ord som rädd, glad, arg eller ledsen. Men många känslor är komplexa blandningar, ibland en enda röra.

I Jag är sju djur av Elisabet Ericson är inte poängen att benämna olika känslor, utan snarare att skapa inre bilder och igenkänning av själva känslan. Barnet i boken får en fråga av en kompis: ”Om du var ett djur, vilket skulle du vara då?”. Hon svarar att hon redan är flera olika djur, djur som på natten tillsammans bestämmer vilket djur hon ska vara nästkommande dag.

På tisdagen är hon en undulat och vill helst bara sitta stilla och titta. På torsdagen är hon den fantastiska silverfisken som fixar och trixar, busar och gömmer sig för mamman när det är dags att gå hem. Vi läser och skrattar. Det bästa är att barnet i boken ser ut som ett helt vanligt barn även när hon är en orm, eller två hundar samtidigt. Då kan ju vi också vara djur även om vi ser ut precis som vanligt! Så under­bart att inte behöva välja – vi kan alla vara hur många djur vi vill.

I bokens slut hettar det till. Ett brännande aktuellt ämne i vår barngrupp: Simskolan. När det är fredag och dags att gå till badet är flickan inget djur alls. De andra barnen är hajar och räkor och allsköns vattendjur. Men bokens huvudperson har bara som en sten i magen när det hade varit så bra att vara en fisk. Det löser sig. Man får vara en försiktig undulat i simhallen. Och kanske en krokodil som trivs på det grunda och får vassa tänder när den blir arg.

En bok som gör mig varm om hjärtat. Jag blir en fundersam gammal schimpans. Det är en härlig känsla att dela med sina medläsare, men lite klurig att sätta ord på.

Hur återhämtar du dig under julledigheten?