Läs senare

Sov sött med bra rutiner

GuidenGlöm sömntabletter – det är bättre att försöka skapa bra sovrutiner om du inte kan sova. Sömnbehovet vari­erar, men en tumregel är mellan sex och åtta timmar per natt.

av Annika Dzedina
15 maj 2017
15 maj 2017

 

1 Undvik nattmacka

Ett glas mjölk på sin höjd.

Undvik att äta och dricka tim-­ marna före läggdags. Kropp­en ska kunna koncentrera sig på vila under natten och inte matsmältning. Dessutom kan en stor måltid ge dig energi som gör att du inte kan somna. Undvik alkohol och drick inte kaffe eller andra koffein­haltiga drycker på kvällen. Nattsömnen blir sämre.

2 Stressa inte

Ge dig tid att varva ner någon timme innan du lägger dig. Annars går hjärnan på högvarv och du kan glömma det där med att sova. Bli inte stressad om du inte sover exakt sju timmar – oro över att inte leva upp till ”idealbilden” av hur man ska sova kan göra sömn­- problemen värre.

3 Rutiner är bra

Ät och sov på regelbundna tider. Gå upp samma tid på helger om du sovit dåligt. Om du stiger upp tidigare blir du också tröttare och somnar lättare på kvällen. Kvällsmänniskor, som har ett biologiskt dygn på 25 timmar eller mer, kan ha lättare att somna om de har svag mysbelysning på kvällen.

4 Älska dagsljus

Försök att varje dag komma ut i dagsljus. Vår biologiska klocka styrs av hormoner som blir pigg-­ are av ljus, vilket gör att vi bätt­re kan slappna av på kvällen.

5 Ingen tupplur

Undvik att sova på dagen. Har du sömnproblem bör du inte sova på dagen eftersom du kommer att ha ännu svårare att somna på kvällen.

6 Lagom motion

Motionera regelbundet, men inte timmarna innan du ska sova. Om du avslutar träningen två timmar innan du ska sova, hinner kroppen återfå normal kroppstemperatur. Och det räcker med att cykla hem från jobbet eller att ta en promenad.

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin