Det var inte jag! Sa Robinhund

Boken Robinhund handlar om barnen som alltid får skulden, men som ofta drivs av äventyrslust och tro på sin egen förmåga.

13 okt 2016

Robinhund har ingen lust att gå till förskolan den här dagen. ”Alla är dumma” säger han till sin storebror.
Vid maten häller Robinhund upp sitt glas med mjölk själv (fast barnet med det passande namnet Tjalle är snabb att påpeka att de inte får hälla själva). Robinhund står på bordet samtidigt som han häller och snart är det mjölk över hela bordet. Så där fortsätter det hela dagen. Hela tiden har Robinhund ett stort leende och en välvilja att han och vännerna ska ha det roligt, men hela tiden spårar det ur. Robinhund får skäll om och om igen av pedagogerna och till slut får han nog och gömmer sig. Ända tills hans storebror kommer för att hämta honom gömmer han sig. ”Det var inte jag” säger Robinhund och storebror tror honom. Faktiskt så gör han det. Här är den, boken om det barn som finns på varje förskola! Det skrivs alldeles för få böcker om det barnet, barnet som det alltid händer saker kring och som alltid får skulden. Nu är det i och för sig nästan alltid det barnets fel, men aldrig med mening. Det är ett barn som tror på sin egen förmåga och är så nyfiket och äventyrslystet så saker inte kan annat än hända, och ibland gå fel, kring det.

Illustrationerna i boken är otroliga. Du ser varje persons personlighet genom några få penndrag. Känslouttrycken är så välillustrerade att du smittas och kommer på dig själv att själv ha samma ansiktsuttryck som karaktären i boken när du läser. Som pedagog känner jag igen mig själv i de vuxna, och får mig en tankeställ­are kring hur jag gör när jag ger barnen på förskolan tillsägelser. Men det bästa med boken är att få läsa om det här barnet och hur oskyldigt det ändå är, trots allt som händer kring det.

Det var inte jag, sa Robinhund

Alice Lima De Faria

[Natur & Kultur]

3-5 år

Hur stor är din barngrupp?