Läs senare

Speltestet

05 dec 2017

5 Var är lilla kaninen?

(Peliko Martinex)
Från 18 månader
2 eller flera spelare
Pris 259:-
Betyg 5

Ett anpassningsbart spel som går att spela med de allra yngsta men även de lite äldre barnen tycker att det är roligt. En liten mjuk kanin ska gömmas under koppar. Med minsta barnen gömmer man bara kaninen under ett fåtal koppar, de lite äldre barnen kan leta upp kaninen genom att få ledtrådar i form av bilder på kopparna. Färgglatt, enkla och tydliga regler.

Baluba

(brädspel.se)
Från 5 år
2–4 spelare
Pris 249:-
Betyg 4

Fint och tilltalande spel där det gäller att komma ihåg var de olika djuren gömmer sig. En tärning visar vilket djur som ska letas upp. Får man en orm får man gå bakåt och först i mål vinner. Lite komplicerade regler så förskolläraren behöver gå igenom innan man introducerar till barnen. Rolig utmaning för de lite äldre barnen på förskolan.

5 Weeeooo Weeeooo

(Peliko Martinex)
Från 4 år
2–5 spelare
Pris 215:-
Betyg 5

Liten brandbil byggs av spellådan, spelarna får välja två av tre redskap och sedan åka på utryckning genom att dra ett kort. Ibland blir det lunchrast och man får stå över sin tur. Roligt och mycket tilltalande spel för barnen. Kartongen och materialet är stadigt och bra. Kul att bygga brand­bilen första gången, också skoj och klurigt att välja redskap att ta med.

Life in the Coral Reef

(Tactic)
Från 4 år
2–4 spelare
Pris 329:-
Betyg 4

Fint spel som lockar barnen. Först bygger man ihop ett korallrev i vilken form man vill. Barnen turas om att dra kort och leta upp djur, den som först hittar båda djuren och pekar på dem får poäng. Spelplanen finns i två svårighetsnivåer, men även den enkla varianten blir lite för svår för vissa barn som inte hittar djuren snabbt nog. De barnen tröttnar.

5 Little Red Ridinghood

(Smart Games)
Från 4 år
1 eller flera spelare
Pris 349:-
Betyg 5

Jättefint spel med en stor plastspelplan där man ska bygga vägar så att Rödluvan och Vargen hittar till huset. Bok med information och facit finns med massor av olika svårighetsnivåer. Kan spelas tillsammans i lag. Olika åldrar kan spela tillsammans genom att välja olika svårighetsnivåer. Ett mycket populärt spel bland både barn och pedagoger.

Råttfällan

(Alga)
Från 5 år
2–6 spelare
Pris 279:-
Betyg 4

Ett klassiskt spännande spel som barnen gillar. Man plockar former tills ”råttfäll­an” rör på sig, då är det näste spelares tur. Formerna ger olika poäng så på slutet får barnen addera och se vem som vann. Roligt spel för både äldre och yngre, för de yngre som inte kan addera poäng kan det vara antalet former som avgör vinnaren.

112 Vi hjälper

(Kärnan)
Från 4 år
2–8 spelare
Pris 109:-
Betyg 4

Memoryspel med brandmanstema. Jättebra och tydliga bilder som lockar barnen. Många kort med i spelet, så för mindre barn bör man plocka bort ett antal men de lite större barnen kan ha fler eller byta ut kort så spelet blir mer varierat varje gång de spelar. Hållbara kort i bra kvalitet.

5 Husdjursmemory

(Nicotext)
Från 2 år
2 eller flera spelare
Pris 149:-
Betyg 5

Jättefint memoryspel med mycket fakta på alla bilder. För de minsta bör man plocka bort kort så spelet går snabbare. För de äldre barnen kan man öka upp antalet och också ha samtal om djuren på bilderna, det gör spelet pedagogiskt intressant när man får in lärandet på ett naturligt sätt under spelets gång.

Dinosauriejakten

(Rabén & Sjögren)
Från 4 år
2 eller flera spelare
Pris 94:-
Betyg 4

Ett memoryspel med dinosaurier. Massor av kort i tjock och fin kvalitet. För mindre barn är det bra att plocka bort ett antal par, alternativt låta barnen titta på fyra bilder varje gång. På varje bild finns lite fakta om dinosaurierna, vilket är ett plus. Barnen lockas av dinosaurierna och plockar gärna fram spelet och vill spela.

5 Babblarna Kan-du-göra-spelet

(Kärnan)
Från 2 år
2–4 spelare
Pris 199:-
Betyg 5

Jätteenkelt och bra spel som kan spelas i olika nivåer. Från 2 år men fungerar utmärkt med 4-åringar som behöver utveckla språket. Spelarna säger ord, sjunger sånger, pekar på färger och härmar djurets ljud, bland annat. Bra att det går att anpassa svårighetsnivån till det barn man arbetar med för tillfället.

Kom ihåg vadå

(Alga)
Från 3 år
2–4 spelare
Pris 129:-
Betyg 3

Ett spel som kan användas på flera olika sätt. Yngre barn kan sortera från minst till störst och träna begrepp. Lite äldre barn lägger korten framför sig och turas om att flytta runt, motspelaren måste upptäcka vad som förändrats. Man kan också spela så att ett kort ska bort, vilket ger bra träning i att argumentera och motivera. Minus för dålig kvalitet på korten.

Five Little Fish

(Alga)
Från 3 år
3–5 spelare
Pris 179:-
Betyg 4

Fina fiskar i plast ska fiskas med ett litet fiskespö. Ibland får man ge bort en fisk, vilket är nyttigt att träna på. Barnen tränar också sina motoriska färdigheter när de fiskar. Rejält spel, lätta regler och det går snabbt. Minus för lite sladdriga kort och otydliga färger, svårt för de barn som har nedsatt färgseende att se skillnad på vissa kort.

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin