Läs senare

Spöken och äventyr

11 dec 2012

Spöken, monster, häxor och troll är något som fascinerar barnen på Mumindalen nu. Monster på längden och tvären, spöken med eller utan huvuden, häxor som är elaka eller åtminstone mindre trevliga och troll som är hemska och smutsiga.
En ny saga på cd om allas vårt Dagspöke välkomnas med öppna armar. Dagspöket på sjukhus landar hos oss som bilderbok med medföljande cd. Sagan är skriven av Jujja Wieslander och boken är illustrerad av Jens Ahlbom. Det svarta spöket som inte syns på natten och därför måste spöka på dagen letar i sagans början någonstans att bo. På sin jakt efter bostad så hamnar han hos en flicka som är sjuk, flickan hamnar på sjukhus och spöket följer med i ambulansen. Hittar han någonstans att bo? Sagan är åtta minuter kort och passar barn i åldern tre–sex år.

Där Orgierna dansar är skriven av Martin Widmark. Musiken är gjord av Louise Hoffsten, Georg Riedel och Peder af Ugglas och bilderna illustrerade av Jessica Eldenstjärna. Sagan har sin början i det gamla Grekland, uppe på ett högt berg, hos gudarna. Där föds tre barn som strålar samman och dansar vidare ut i livet tillsammans. Guden Zeus benämner dem som sina Orgier och han älskar när de dansar. Orgierna gör alla som kommer i deras väg glada och lyckliga. Alla vill att de ska stanna hos dem.

Till slut hamnar de hos en kompositör och då ändras sagan och glider in i moll. Orgierna tvingas att stanna hos den girige kompositören. Sagan läses av Louise Hoffsten med tydlighet och i ett lite sakta tempo, hon pausar på orden i en för mig lite obekväm rytm. Orden i sagan är svåra för förskolebarn och historien känns svår att greppa. Sagan fungerar nog för de allra äldsta förskolebarnen och förskoleklassen, men jag känner nog än mer att sagan vänder sig till oss vuxna.

Det som lyfter cd:n är den härligt stämningsfulla musiken som hela tiden spelas i bakgrunden. Man kan använda cd:n i barngruppen som ett verktyg till samtal. Orden i sagan vad betyder de? Den grekiska mytologin kan den leda till samtal om. Jag tror det blir svårt att få barnen att förstå budskapet utan att samtala om sagan. Ge sagan en chans, ni kanske tycker annorlunda eller kanske har kommit längre med sagor i era verksamheter och har utrymme för en saga med krav på ett aktivt lyssnade i andra dimensioner än exempelvis Dagspöket.

Nu till något helt fantastiskt! Har ni inte lyssnat på sagan om Max och Spillevillerna så är det dags. För ni vet väl vad en Spillevill är? Njae, det gjorde inte jag, men nu vet jag! De bor i underjorden och är goa små trevliga varelser med röda näsor och mössor på huvudet. Jag har lyssnat på sagan och är så lycklig över att det kommer sagor som är nya och har en spänning som ger fantasin utmaningar.

Sagan handlar om Max nio år som tillsammans med mamma Anita och pappa Harry flyttar till ett nytt ställe och där får Max vara med om äventyr, må ni tro. Han får på ett otrevligt sätt göra sig bekant med gänget Barfers som består av tre elakingar som mobbar och slåss. Han hittar en ny vän i tjejen Saga som går på Smörblommeskolan och han träffar snälla brevbäraren Bingo som blir en räddare i nöden. Max får i uppdrag av Spillevillernas drottning Nevenka att tillsammans med Humpe och Saga rädda den magiska kulan från att hamna i Dondukternas händer. Äventyret går helt enkelt ut på att rädda Spilledala från undergång och människorna från att härskas av Dondukterna. Visst låter det spännande?

Sagan är cirka 70 minuter lång och går att lyssna på i spår. Den är levande, karaktärerna i sagan har egna röster som blandas med sång och autentiska ljud. Sagan är skriven av Stefan Sundberg, förskollärare och ljud- och radioproducent. Bland rösterna till karaktärerna hittar vi bland annat Caroline af Ugglas, Kjell Bergqvist, Magnus Härenstam med flera och musiken är skriven av kända musiker bland annat från Gyllene Tider och Europe. Sagan passar i förskoleklassen eller i ettan. Jag tror den blir alldeles för spännande för våra barn på förskolan.

Ja, då har ni tre nya skatter att ta del av och göra egna tolkningar av. Glöm inte att det finns massor av sätt att ta sig an en saga. Se den som ett verktyg att utveckla verksamheterna med. Genom en saga kan en massa mål i vår kära läroplan belysas och det är bara vi och vår egen fantasi som sätter tak på den möjligheten.

Dagspöket på sjukhus
Bok + cd
Jujja Wieslander
Jens Ahlbom
Rabén & Sjögren
www.rabensjogren.se

 

Där Orgierna dansar
Bok + cd
Martin Widmark
Louise Hoffsten
Jessica Eldenstjärna
BonnierCarlsen
www.bonniercarlsen.se

 

Max och Spillevillerna
Ljudsaga
Stefan Sundberg
Caroline af Ugglas
Kjell Bergqvist
Magnus Härenstam
Annika Lantz
www.spillevill.se

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin