”Ställ frågor om barnens ritande”

ProfilenPrata med barnen om deras teckningar. Då kan de hitta ingångar till egna berättelser, säger barnboksförfattaren och illustratören Per Gustavsson.

26 Nov 2018

Du är aktuell med de nyutkomna böckerna om Knotan, för de yngsta. Varför ville du illustrera dem?

– Jag blev intresserad av texten för att det fanns en story, en relation mellan pappan och barnet. Den var väldigt oromantisk och lite tokig, det gillade jag.

Dina barn är stora nu, men är det igenkänning för dig som pappa att jobba med böckerna?

– Jo, men det är klart. Jag minns kaoset och jag hittade faktiskt en bild på mig själv nyligen från när jag var pappaledig. Jag ser så jävla ledsen och sliten ut. Jag skulle kunna ta ut svängarna med pappan ännu mer, men jag håller tillbaka lite.

Profilen

Namn: Per Gustavsson

Ålder: 56 år.

Yrke: Illustratör och barnboksförfattare och ledamot i Svenska Barnboksakademin. Har bland annat illustrerat böckerna om den modiga ”Prinsessan”.

Aktuell: Med böckerna Knotan Kastar och Knotan Knappar, tillsammans med författaren Per Bengtsson.

Knotan och pappan fastnar i en hiss i ena boken. Behöver små barn det läskiga också?

– Det är roligt att få med de lite spännande delarna, så långt som det går. Jag minns själv när jag var barn och längtade efter riktiga spökhistorier. Inte sådana när någon klär ut sig, utan på riktigt.

Du är ute på skolor och bibliotek och träffar många barn. Har du något tips till förskollärare om hur de ska få barn intresserade av bilder och berättelser?

– Ja, om ett barn ritar något, ställ frågor om det! Säg inte bara att det är en fin blomma, utan fråga var den kommer ifrån. Vilken affär? Det är väldigt roligt att ibland skaka om barn på det sättet. Vissa tycker att det blir svårt, de undrar vad facit är och vad de förväntas svara. Men många hittar en ingång till en berättelse, där det plötsligt finns en relation mellan bilden och något större.

Hur återhämtar du dig under julledigheten?