Stig bryter normen

Den röda vanten

Malin Eriksson, Ingrid Flygare

[Opal Förlag]

F-klass Berättelser om normbrytande flickor, gärna i huvudroll, brukar vara vanligt förekommande i mitt klassrum. Det är en medvetet kompensatorisk strategi från min sida – pojkkaraktärer dominerar ju i såväl barnlitteraturen som i populärkulturen. Det har dock varit glest med normkreativa böcker om pojkar, inte minst för de lite äldre barnen från förskoleklass och uppåt.

Därför blir jag och klassen så glada när vi får möta Stig i den här berättelsen. Han verkar vara en helt vanlig kille – och han gillar hästar. Marknaden dignar av hästböcker om tjejer, äntligen en kille i hästarnas underbara värld!

Stig pendlar mellan hopp och förtvivlan i sina ihärdiga försök att behärska mammans häst. En spirande vänskap har nämligen börjat gro mellan honom och en hästägande flicka på skolan. Hon har frågat om de ska rida tillsammans, vilket sätter fart på ridträn­ingen. Resultaten är minst sagt blandade. Hans ihärdiga försök och nederlag blir en intressant diskussion i klassrummet, visst har vi alla velat något väldigt mycket? Hur gjorde vi för att komma dit, och – såklart – hur kändes det att åstadkomma något man ihärdigt kämpat för?

Historien i sig är inte jätterafflande, det är en lätt-att-läsa-bok som egentligen inte lämpar sig bäst för högläsning. För en sexåring däremot passar de korta, rikt illustrerade kapitlen som hoven på en hästsko. Alla känslor vi känner med Stig lyfter storyn ytterligare, och kanske får den även några killar att bli nyfikna på livet i stallet?

Vad skulle betyda mest för att din arbetsmiljö ska bli bättre?