Läs senare

Stopp för skolfoto i förskolan

Det blir inga fler skolfoton tagna i förskolorna i stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo i Göteborg. Ett beslut som mötts både av applåder och besvikelse.

25 sep 2014

I våras kom alla förskolechefer i Askim-Frölunda-Högsbo överens om att sätta stopp för den traditionella skolfotograferingen i förskolorna. Grunden till beslutet är att vissa familjer inte har råd att köpa bilderna.

– Frågan har aktualiserats genom föräldrar som kontaktat oss. För oss handlar det om likvärdighet, att alla barn ska ha samma möjligheter och rättigheter, säger Kenneth Wallengren, stadsdelens utbildningschef.

Ett annat skäl är att fotografbesöket kräver tid och engagemang av förskolepersonalen till något som inte ingår i deras uppdrag.

När informationen nådde föräldrarna i stadsdelen möttes det med blandade reaktioner.

– Jag vet att det är ett kontroversiellt beslut. Vi har inget emot fotograferandet i sig och ser gärna att föräldrarna samlar ihop barnen och tar en gruppbild på egen hand. Men som det har varit skapas förväntningar hos barnen som alla inte kan leva upp till, säger Kenneth Wallengren

På tidningen Förskolans Facebooksida märks tydligt att skolfotons vara eller inte vara är en fråga som engagerar och som snabbt väckte livlig debatt. Många är positiva till att stoppa skolfotograferingen i förskolan:

”Trött på att vara gratis arbetskraft åt fotograferna.”, ”Låt det bli familjernas val att gå och ta foto på sina barn”, ”Jättebra!”, ”Underbart, jäkla överpriser” och ”…  finns ingen anledning att ha en hysterisk dag med gråtande barn … medhavda påsar med finkläder och instruktioner från föräldrar” är några kommentarer. Andra tycker att det är synd om barnen som inte kommer att få bilderna med sig som minnen: ”Vi behåller fotograferingen, visst är det en jobbig förmiddag, men en gång om året.”, ”Trams! Sen ingen fotografering till Lucia, jul, avslutning etc …” är några reaktioner.

Fler förskolor har gått samma väg som stadsdelen i Göteborg. Vissa har löst det genom att ta egna gruppfoton på barnen som sedan skickas till hem till alla via mejl. Andra har begränsat skolfotograferingen till ett gruppfoto. I några fall erbjuder man drop-in under ett par timmar då fotografen kan fota enskilda barn i föräldrarnas sällskap.

Vad tycker du?

Ska man behålla skolfotograferingen i förskolorna? Mejla oss på: forskolan@lararforbundet.se med ”skolfoto” i ärenderaden.

Fråga

Hur stor är din barngrupp?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin