Läs senare

Stora prisskillnader för pedagogisk lunch

O–45 kronor om dagen. Så mycket kan den dagliga kostnaden skilja för förskollärare som äter med barnen. I Linköping har Lärarförbundets lokalavdelning beslutat att driva frågan om fria måltider.

15 apr 2015

Vi tycker att det är viktigt att personalen kan agera som föredömen och äta samma mat som barnen vid de gemensamma måltiderna, säger Kim Myllymäki, på Lärarförbundets lokalavdelning i Linköping.
Det är en motion från en förskollärare till lokalavdelningens årsmöte som lett till att man nu beslutat att driva frågan om fria måltider för personalen. I dag är lunchen subventionerad för lärare i kommunens förskolor och skolor. Tidigare i år har även Marks kommun beslutat att luncherna ska vara gratis, på initiativ av politikerna i barn- och utbildningsnämnden.

Ett tjänstemannabeslut om att personalen i förskolorna i området Gunnesbo-Nöbbelöv i Lund från årsskiftet skulle betala en symbolisk summa för lunchen, som tidigare varit gratis, ledde till personalprotester från förskolan Hedenhös.

– Maten är jättebra och det var ingen stor kostnad det handlade om, men vi ville sätta ner foten av principiella skäl, säger förskolläraren Mia W. Ericsson.

– Vi funderade över vilket som annars skulle bli nästa steg, kommer vi att behöva betala bussbiljetterna också? säger hon.

Protesterna gav effekt och beslutet drogs tillbaka. Men frågan om avgiftsbelagda måltider är fortfarande uppe på politisk nivå i kommunen.

– Hur det blir framöver får framtiden utvisa, säger Mia W. Ericsson.

När tidningen Förskolan via Facebook ställde frågan till läsarna blev det tydligt att skillnaderna för kostnader och villkor kring luncherna skiljer stort i olika delar av landet, även mellan olika rektorsområden och fristående och kommunala förskolor. Här är några exempel på vad lunchen kan kosta. I vissa fall får personalen betala extra för mellanmål och frukost.

Karlskrona: 15–30 kronor
Pajala: Gratis
Falköping: 25 kronor
Borås: 23 kronor
Värnamo: 27:50 kronor

På vissa förskolor är det inte tillåtet att ta med sig egen mat.

”Även om vi hade blivit bjudna på maten hade jag inte ätit den”, skriver en läsare. ”I Uddevalla betalar vi 20 kronor för pedagogisk lunch men tycker att det är värt det”, är en annan läsarkommentar.

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin