Sveriges kändaste björn

Varför skrevs förskolan in i serien, hur kom dunder­honungen till och är Bamse och Krösus Sork verkligen så olika?
Vi gräver fram lite Bamsefakta 50 år efter premiären.

14 apr 2016

Foto: © Rune AndréassonHäxor, trollkarlar, en björn som får övernaturliga krafter av honung. Ja, visst lever Bamse i en sagovärld. I motvikt till det slår Skalman alltid ett slag för vetenskapen. I serien bekämpar han ju gärna vidskepelse och pseudovetenskap, vilket ledde till att han 1990 utnämndes till Årets folkbildare av föreningen Vetenskap och Folkbildning. En annan som har tilldelats titeln är Hans Rosling, professor i internationell hälsa.

Foto: © Rune AndréassonVad vore Bamse utan sin dunderhonung? Antagligen som Teddy, en björn Rune Andréasson ritade innan han hittade på Bamse. Teddy hade också titeln ”världens starkaste björn” men han var starkare än alla andra hela tiden. Det blev inte så spännande. Med inspiration från Karl-Alfreds burk med spenat föddes idén om dunderhonung som alltså gjorde att den nya björnen Bamse bara var stark ibland och lättare kunde överlistas.I ett tidigt nummer av serien kastade Bamse honungsburken på marken när han druckit upp. Men sedan en läsare efterlyst lite mer miljötänk åker burken i glasåtervinningen alternativt återanvänds.

Foto: © Rune AndréassonAffärsmannen Krösus Sork är en av Bamses värsta fiender och står så långt ifrån Bamse man kan komma… eller? I serien må de skilja sig åt en hel del, men ser man till varumärket Bamse har han blivit en riktig Krösus Sork.

I dag finns Bamses ansikte på tandkräm­s­tuber, kläder, matkassar och blöjor. Han driver barnklubb med en rese­byrå, har en Bamsevärld på en djurpark och ägarna till varumärket (Rune Andréassons barn) fortsätter göra en ”minst sagt imponerande” vinst år efter år, enligt Dagens Industri.

Foto: © Rune Andréasson”Farmor blir aldrig något mer än en dunderhonungsproducent åt sitt barnbarn, och Brummelisas och Nalle-Majas längsta replikskifte handlar om hur fantastisk Bamse är.”

I en recension i Svenska Dagbladet kritiserades Bamse för könsstereotyper när den senaste filmen hade biopremiär. Det är inte enda gången serien fått kritik. Genom åren har den anklagats för att vara politisk vänsterinriktad, sprida kommunistiska ideal, vara negativ till arbetsgiv­are, företagare och ny teknik samt romantisera droger. Senast det stormade ordentligt kring Bamse var när en specialtidning lanserades tillsammans med Migrationsverket 2011. I den målades det upp en enligt många förskönad bild av situationen när en familj har fått avslag på asylansökan och återvänder till hemlandet där allt är frid och fröjd.Foto: © Rune Andréasson

Rune Andréasson har skapat flera fiktiva familjer, men hans egna familjeband lyser också igenom på sina ställen. Runes egen farmor hette Augusta Beata vilket är det ”riktiga” namnet på Bamses gamla farmor. Nalle-Maja tros delvis vara döpt efter Rune Andréassons fru Majvor, Ola Grävling efter hans son och Bamses föräldrar Viktoria och Hebbe sägs ha fått sina namn från Runes dotter och hans pappa Herbert.

Foto: © Rune Andréasson2010 adopterade Lille Skutts bror Happ och hans partner Lille Sixten en flicka, Suddan. Två pojkkaniner som lever tillsammans väckte reaktioner, men är helt i linje med seriens ambition om att alla ska känna igen sig. Bamses dotter Brumma har till exempel någon form av diagnos. Mini-Hopp har koncentrationssvårigheter och Brummas bror Teddy är närsynt. Och vi är många som minns när Bamse gick till försvar för igelkotten Kalle som retades för att han hade svarta piggar i stället för bruna.
Foto: © Rune Andréasson

Bamse må vara en av de mest kända svenska seriefigurerna, men han är bosatt i Italien. Bamselandskapet hittas på Sicilien där skaparen Rune Andréasson inspirerades av kullarna vid Taormina och den närliggande byn Castelmola. För de tecknade filmsekvenserna var det prakt­iskt att lägga Bamsehusen uppe på kullar eftersom det möjliggjorde kameraåkningar från hus till hus utan att något kom i vägen.

I dag är förskolan ett regelbundet inslag i Bamse, närmare bestämt Ekens förskola där förskollärarna Mia, Mickel-Måns och Sigge Sork jobbar. Så har det inte alltid varit. Det var först 2006 som Lille Skutts son Mini-Hopp fick en förskoleplats, när mamma Nina Kanin började arbeta som journalist. Bamses dotter Brumma skolades in strax efter. I och med det fick manusförfattarna in en miljö många barn känner igen sig i samtidigt som Nina Kanin kunde ta med läsarna på äventyr i sitt jobb. Förmodligen fanns det en jämställdhetstanke bakom hennes intåg i arbetslivet.

Foto: © Rune Andréasson
Varje år delar förlaget Egmont ut ett Bamse-­pedagogpris till duktiga pedagoger i förskolan. I fjol gick utmärkelsen till tre pedagoger på förskolan Salviagatan 2 i Angered, Göteborg.

Foto: © Rune Andréasson

Bamse, Musse Pigg och Kalle Anka ger sig ut på äventyr! Nja, det låter inte så troligt. Men så kunde det ha blivit om skaparen Rune Andréasson hade nappat på ett jobberbjudande från Walt Disney. De träffades i Köpenhamn 15 år innan Bamse hade premiär, men trots att Rune Andréasson haft en dröm om att arbeta med animerad film på andra sidan Atlanten avböjde han erbjudandet. Kanske för att tjänsten skulle vara baserad i Skandinavien?

Källor: Bamse.se, Wikipedia, Dagens Industri, Helsingborgs Dagblad, Dagens Nyheter, Ny Teknik, Svenska Dagbladet, Sydsvenskan

Vilken inskolningsmetod använder ni i er förskola?