Läs senare

Ta hand om dig själv i höst

Början av hösten kan föra med sig mer uppstartskänsla än nyår. Men hur gör du verklighet av planerna som dök upp i semesterns hängmatta? Förskolan ger dig tips på verktyg som kan realisera drömmarna.

05 okt 2012

Illustration: Janette Bornmarker
Frisk, krispig höstluft. Det andas nystart. På förskolan har terminen rullat igång. Du och dina kollegor har förhoppningsvis fått fylla på med vila och roligheter under semestern. Och sedan haft tid att prata ihop er och lägga upp en verksamhetsplanering inför kommande månader på jobbet. Ni har ett mål, en vision om vart ni ska. Men hur är det med dig själv och ditt privatliv? När stannade du senast upp och reflekterade över om du är, eller åtminstone är på väg, åt det håll du vill?
– Det handlar inte om att försöka styra livet, för det går inte. Men precis som det är viktigt att ha visioner med verksamheten på jobbet bör man ha det i sitt privatliv. Det underlättar i alla små vardagsbeslut om man vet åt vilket håll man ska sikta, säger Chris Edman som är organisationskonsult och jobbar med att få arbetsplatser och privatpersoner att bättre ta tillvara på sin tid.

Det kan låta väldigt pretentiöst, det där med att föra inre dialoger med sig själv. Men Chris Edman tycker att det är helt okej.

– Livet är på allvar. Men man får inte glömma bort att njuta av det så mycket som möjligt också, varje dag. Och de gör man bäst om man är ärlig mot sig själv.

Men hur beter man sig då? Om man snart efter sommarledigheten är tillbaka i ekorrhjulet med heltidsjobb, småbarn, villa, fritidshus, bil som går sönder, höstförkylningar, ett ständigt skjutsande till fritidsaktiviteter och äldre släktingar som ska tas om hand?

– Gör upp med dig själv om vad du prioriterar i livet. Och jobba med din inställning, säger Chris Edman.

Hon tycker du bör fråga dig vad det till exempel innebär för dig att hänga på dotterns fotbollsträning två gånger i veckan? Är det ett intrång på din ”egentid” eller är det ett sätt att umgås med dottern och hennes kompisar? Om du verkligen inte gillar det, kan skjutsandet lösas på något annat vis? Försök konkretisera vad du tycker är viktigt i livet, just nu. Är det att få tid att vila tillräckligt? Att gå den där vidareutbildningen så att du utvecklas i ditt yrke? Att vårda din relation till en eventuell partner? Att få så många stunder som möjligt tillsammans med dina barn? Få mer tid till dina vänner? Eller ta hand om din fysiska hälsa?

– Om man landat i sina egna prioriteringar undviker man att göra ”fel” val lika ofta. Det blir lättare att ta beslut i vardagen. Du kan snabbare tacka nej till bion med den där kollegan, för du vill hellre vara med dina barn. Eller tackar du ja, för du har bestämt dig för att du aktivt vill utöka din vänkrets.

Och se till att dina prioriteringar blir just dina, och ingen annans. Vi lever i ett statussamhälle där det finns många ”bör”. Vill du till exempel träna eller gör du det för att andra tycker att du borde? Har du något långsiktigt mål med det? Kanske har du till exempel bestämt dig för att orka mer fysiskt eller att sänka ditt blodtryck, och med ett sådant överhängande mål kan det vara lättare att ta sig till träningen den där sega tisdagskvällen.

– Enskilda prestationsmål klarar många människor av att uppfylla, men dessa mål ska också passa in i en större livsdröm. Om man enbart har ett avskärmat mål, men ingen större tanke är det risk att man börjar sacka av när man närmar sig målet.

Men det krävs mod att känna efter vad man verkligen drömmer om. Och det är lätt att känna att det är orealistiskt, om drömmen är långt ifrån livet som det ser ut i dag.

– Ingenting går om man inte tror det. Men ser man möjligheterna, då tar man sig ofta långt. Även om det krävs mod och uthållighet längs vägen.

Ofta kan en sådan process innebära att du måste förändra en del. Och förändring är de flesta av oss emot, rent instinktivt. Det är lättare att leva på autopilot och göra som man alltid ha gjort.

– Prova att ta ett nytt beslut och gör något annorlunda varje dag, stort eller pyttelitet. Det är ett spännande experiment, råder Chris Edman.

Fast ibland kanske man måste anpassa sina drömmar efter rådande verklighet och göra en budgetvariant, åtminstone till en början. Men då är man i alla fall en bit på vägen och känner sig antagligen tillfreds, eftersom man strävar åt ”rätt” håll, menar Chris Edman

– Om du till exempel drömmer om att bo i södra Spanien så kan du i alla fall börja med att försöka hitta en billig charterresa dit. Eller gå ihop med några vänner och hyra ett hus någon vecka.

Okej, det är stora saker det där. Men hur gör du från grunden då? För att känna att du har bättre överblick över vardagen nu i höst än under kaoset innan sommaren? Och för att överhuvudtaget få ro att tänka efter vad du egentligen drömmer om? Chris Edman menar att en nyckel är att planera in ”luft”. Att se till att inte ha ett alltför späckat schema utan att tillåta sig att ha oplanerad tid för oförutsägbara händelser.

– Ibland kan det innebära att man måste jobba över på den tiden, men det kan lika gärna innebära att man har möjlighet att tacka ja till en spontan fest man blir bjuden på.

Men om man hela tiden är på gränsen tidsmässigt, då blir det katastrof när saker och ting går emot. Man bryter ihop av att kollegan blir sjuk så att veckans planeringstid ryker eller att de egna barnen är sjuka så att den där resan måste ställas in. Och det finns heller inte utrymme för roliga överraskningar.

– Att ha en B- eller C-plan får oss att uppleva ökad trygghet och det kan leda till att vi vågar mer.

Chris Edman tipsar också om att försöka ha en stund i veckan även på fritiden, det kan handla om några timmar eller en hel dag, då tiden alltid är oplanerad. Hon levde själv efter den devisen, under intensiva arbetsperioder i kombination med ett liv som ensamstående med småbarn. Hon upplevde att det gav en frihetskänsla som var obetalbar.

– Jag vaknade varje söndag, åt frukost med barnen och så planerade vi vad vi spontant ville göra den dagen. Inga måsten som storhandling eller fönsterputsning fick sätta stopp för det. Det fick vänta. Tänk, det blir 52 extra semesterdagar varje år!

Dröm, prioritera och förändra.

  • Vad vill du, egentligen? Våga sätta upp visioner och drömmar. Du behöver inte veta hur du ska nå dit, men våga känn efter.
  • När du vet vad du strävar efter, gör prioriteringar som en del av att nå målet. Tacka nej och välj bort det som känns mindre viktigt.
  • Våga göra saker annorlunda. Det kan handla om småsaker i vardagen: om du alltid har åkt bil till jobbet, vad händer med dig om du cyklar en hel vecka?
  • Se till att ha luft i din planering. Det ger dig en känsla av frihet inför oförut-sedda händelser, både positiva och negativa.
  • Låt en dag, en halvdag eller några timmar i veckan vara helt obokade. Vakna den morgonen och gör vad du vill av den tiden. Den kan föda kreativitet och energi.

Källa: Chris Edman

LÄS MER

Det blir alltid som man tänkt sig
Olof Röhlander (Forum, 2010)

Planera dig fri – så skapar du tid och rum för dig själv
Chris Edman (Edman7000, 2005)

Fråga

Om du får önska dig vad du vill inför det nya förskoleåret 2020 – vad väljer du då?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin