Läs senare

Tack kära läsare!

av Helena Ingvarsdotter
30 apr 2018
30 apr 2018
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör

Det har blivit dags för min sista ledartext här i Förskolan. Den första skrev jag för tio år sedan och den handlade om att det var mycket på gång inom förskolans område. Det pågick utredningar om en förändrad förskollärarutbildning och om att införa legitimation i yrket. Politikerna diskuterade målen i läro­planen och att det pedagogiska ansvaret behövde göras tydligare.

Då, 2008, var läroplanen tio år gammal. Skolverkets utvärdering konstaterade att en läroplan aldrig hade implementerats så snabbt. Det berodde på att den var så efterlängtad i verksamheten.

Men det fanns saker som behövde skruvas på. Förhållandet mellan yrkesrollerna, till exempel. Och det ledde så småningom fram till att läroplanen reviderades. Mer än en gång har den skruvats på och nu är det dags igen. För även om mycket har hänt finns fortfarande behovet kvar, att ytterligare förtydliga uppdraget.

Du kan läsa om Skolverkets förslag här och du kan också läsa en artikel om att läroplanen fyller 20 år.

Själv fyller jag alltså tio år på jobbet som Förskolans chefredaktör och det känns som ett passande tillfälle att sluta, och lämna över till en ny chefredaktör som kommer att fortsätta att utveckla tidningen och göra den ännu bättre.

Jag kommer att arbeta vidare här på Lärarförbundet, och vara med och dra igång en tidning som heter Grundskolan. Det ser jag mycket fram emot, men jag vet att jag kommer att sakna er, Förskolans fantastiska läsare. Ni som har ett av de viktigaste jobben av dem alla, och som har en önskan att hela tiden göra verksamheten ännu bättre, trots att resurserna ofta är alltför knappa. Det här utvecklingsdrivet ser vi som arbetar på redaktionen tydligt, inte bara för att vi gör reportage från arbetsplatser där kvaliteten är hög, utan för att ni läsare är aktiva med tips, idéer, kommentarer och frågor.  Det märks i våra mejlkorgar när tidningen har kommit ut och det är en dröm för en tidningsredaktion.

Vi vet att innehållet diskuteras på arbetsplatserna och att artiklarna om forskning tar arbetet med en förskola på vetenskaplig grund vidare. Vi vet att ni får nytta och inspiration av att läsa om kollegor som kommit på ett fiffigt sätt att arbeta. Tillsammans driver vi förskolans och professionens utveckling framåt.

Tack kära, underbara läsare för alla samtal, mejl och möten, för nyfikenhet, öppenhet och glada tillrop, och för allt jag har lärt mig.

Fråga

Den 1 januari började barnkonventionen gälla som lag – har du hunnit sätta dig in i detta?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin